15/1 numaralı Develi Şer'iyye Siclinin (h. 1315-1316/m. 1897-1898) transkripsiyon ve değerlendirilmesi
The transcription and the evaluation of the 15/1 numbered Develi Şer?iyye Register (h. 1315-1316/ m. 1897-1898)
  1. Tez No: 231145
  2. Yazar: ORHAN VELİ ÇETİNDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı devleti, Develi, şer'iyye sicili, mahkeme, Kayseri, Otoman Empire, Develi, Ser?iyye record, court, Kayseri
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Şer'iyye sicilleri Osmanlı mahalli araştırmalarının temel kaynaklarındandır. Osmanlı arşiv malzemelerinin en önemli kaynaklarından olup tarihin en önemli şahitlerindendir. Şer'iyye sicilleri XX. yüzyıllar arasında Osmanlı devletinin tarihini, sosyal ve ekonomik hayatını anlamamızı sağlayan tarihi belgelerdir. Şer'iyye sicilleri kadıların davalarda almış olduğu kararları, merkezden gönderilen kararları, alım satım, noter işleri ve Müslim ve gayrimüslimler arasındaki ilişkiler gibi çeşitli konuları kapsamaktadır.Çalışmamız 1897-1898 yılları arasında Develi ile ilgili tarihi bilgilerin ortaya çıkarılmasına katkıda bulunmak ve Develinin sosyal, siyasi ve iktisadi hayatının ayrıntılarını ortaya çıkarmaktadır. Çalışmamızın temel kaynağı olan Develi Şer'iyye sicilleri'nin mikrofilmleri Ankara Milli Kütüphane'de bulunmaktadır. 15 numaralı develi Şer'iyye sicili Milli Kütüphane'den fotokopi ile temin edilmiştir. İkiyüz sayfadan oluşan defter iki kısma ayrılmıştır. Bize ait bölüm 1-101 arasındaki sayfaları kapsamaktadır. Söz konusu Şer'iyye sicilinin bize ait bölümündeki belgelerin tamamı günümüz harflerine çevrilmiş, değerlendirilmesi ve kaynakça taraması yapılmıştır. Yine aynı şekilde belgeler konularına göre tasnif edilmiştir. Sicilin orijinali tezin sonunda yer alan ekler kısmına konulmuştur. Önemli şahıs, yer isimleri, kurum ve kuruluşların isimlerine göre birde dizin oluşturulmuştur.Çalışmalarımızın sonucunda, Develi'nin dolayısıyla da Osmanlı devletinin sosyal, siyasi, askeri ve iktisadi hayatıyla ilgili önemli bilgiler elde edilmiştir. Özellikle 19. yüzyılın sonunda gerçekleşmiş olan 1897 Osmanlı-Yunan savaşının taşradaki etkilerinin ne boyutta olduğu anlaşılmıştır. Müslim ve gayrimüslimlerin bir arada yaşadığı develinin Osmanlı Devleti'nin bu dönemde yaşamış olduğu Müslim ve gayrimüslim sorunlarından uzak olduğu anlaşılmış, Develi de Müslim ve gayrimüslimlerin uyum içinde yaşadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The records of Ser?iyye are the one of the main sources of otoman local researches. Furthermore, they are important witnesses of Otoman history as significant archive materials. Ser?iyye records are the historical documents via which the history and social and economic life of Ottoman Empire in between xv. and xx. centuries. They consist of central judgements and those taken by Kadı at the court, purchase and sale issues, public notary issues and the relationship between Muslim and Non-Muslim.This work aims to introduce the historical information about Develi in between 1897 and 1898 and the details of social, political and economic life of Develi. Microfilms of Develi Ser?iyye records are in Ankara National Library. Develi Ser?iyye record number 15 is taken as a photocopy from the National Library. The notebook which has 200 pages is divided into two chapters. Chapter concerned is from page one to 101. ıt is wholly translated into modern Turkish and bibliography analysis is done. Documents are classified by subject as well. The original record is attached to the end of the thesis. An index is prepared fort he names of important people, places, associations and establishments.At the end of the work, significant information about Develi?s social, political, economic and military life as well as Otoman Empire is gathered. Especially the effects of Otoman- Greek war in the end of 19th century in 1897 to conuntryside are revealed. Develi, as the hometown of both Muslim and Non-Muslim citizens of Ottoman Empire, is understood to be distant from those problems. It is seen that in Develi, Muslim adn Non-Muslim people lived in harmony.