9/1 numaralı Develi Şer'iyye Sicili'nin (h. 1317-1318/ m. 1899-1901) transkripsiyon ve değerlendirilmesi
The transcription and the evaluation of the 9/1 numbered Develi Şer?iyye Register (h. 1317-1318/ m. 1899-1901)
- Tez No: 231144
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Develi, Şer'iyye Sicili, Mahkeme, Ottoman Empire, Develi, Şer?iyye Register, Court
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 366
Özet
Şer'iyye sicilleri, tarihin en önemli tanıkları ve arşiv malzemelerinin en önemli kaynaklarıdır. Şer'iyye sicilleri; merkezden gönderilen belgeleri, kadıların şer'î ve hukukî vazifesine ait davalarda verdiği hükümleri kapsamaktadır. Ayrıca vakfiyelerin tanzim ve tescili, bu günkü manada noterlik işleri, belediye hizmetleri, alım-satım işlemleri, Müslim ve gayrimüslim ilişkileri gibi çeşitli konuları da kapsamaktadır.Şer'iyye sicilleri, XV. ve XX. yüzyıllar arası dönemde, 472 yıllık zaman diliminde, Osmanlı tarihinin mahalli araştırmalarına kaynak teşkil etmektedir. Siciller, Osmanlı Devleti'nde yargı yetkisine sahip kadılar tarafından verilmiş kararları, onların tutmuş oldukları zabıtları, idarî, siyasî ve hukukî yazışmaları içeren tarihî vesikalardır.Çalışmamızın temel kaynağı olan Develi Şer'iyye Sicilleri'nin mikrofilmleri Ankara Millî Kütüphane'de muhafaza edilmektedir. 9 Numaralı Develi Şer'iyye Sicili, Milli Kütüphane'den fotokopi yoluyla temin edilmiş olup, hacimli bir defter olması nedeniyle üç kısma ayrılmıştır. Bize ait kısım 1-120 arasındaki sayfaları kapsamaktadır ve ?9/1 Numaralı Develi Şer'iyye Sicili'nin (H. 1317-1318/ M. 1899-1901) Transkripsiyon ve Değerlendirilmesi? adıyla günümüz harflerine çevrilmiş, değerlendirilmiş ve kaynakça taraması yapılmıştır. Ayrıca bütün belgeler konularına göre tasnif edilmiştir. Tezin sonunda yer alan ekler kısmında teze konu olan sicilin orijinali fotokopi ile çoğaltılarak bir nüsha halinde verilmiştir. Önemli şahıs, yer adları, kurum ve kuruluş adlarına göre bir de dizin hazırlanmıştır.Bütün bu düşünce ve çalışmalar sonucunda Develi'nin ve aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin idarî, içtimaî, siyasî, askerî ve iktisadî tarihine ışık tutabilecek bilgiler elde edilmiştir. Osmanlı bayrağı altında ve hoşgörüsü içerisinde Müslim ve gayrimüslimlerin uyum içerisinde yaşamış oldukları bir kez daha görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The registers of şer?iyye are the most important witnesses of the history and are important sources in the archive materials. The registers of şer?iyye contain the judgments of the Muslim Judges in the trails peculiar to their şer?î and legal duties and documents sent from the centre administration of country. In addition to these, the registers of şer?iyye include organizing the vakfiyes and in today?s meaning they also include various sources on notary publics works, municipality services, trade, the relation between Muslim and the who are not Muslim.The Registers of Şer?iyye are the sources of local investigation between XV and XXth century in 472 years? period. The registers are the historical documents including Muslim judges?, decisions, written minutes, administrative, political and legal correspondences.The Registers of Şer?iyye of Develi?s microfilms being the main source of our study are kept in The Ankara National Library. The Register numbered 9 was ensured by copying from library, nonetheless the register have been separated 3 parts because it?s a comprehensive document. The part is including our study between 1-120 pages and was named ?The Transcripcion and The Evaluation of The 9/1 Numbered Develi Şer?iyye Register (H. 1317-1318/ M. 1899-1901)? and the transcription of the register, evaluation of the thesis and bibliography searching were done. After that the whole document are classified according to their subjects. The original pages of the register were copied and a copy was attached to the appendix placed at the end of the thesis. An index was prepared according to the important names of person, place, institution and association.In the result of the whole studies and thoughts the information giving light to the administrative, social, political, military and economic history of Develi and at the same time Ottoman Empire has been obtained. One more time it has been shown that beneath of Ottoman?s flag and with Ottoman?s tolerance Muslim and not Muslim lived in accordance with each other.