Aspects of psychological maturation in Sons and Lovers by D.H. Lawrence
D.H. Lawrence'in oğullar ve sevgililer adlı romanındaki psikolojik olgunlaşma
  1. Tez No: 231225
  2. Yazar: BENGÜ MERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABRİYE İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oğullar Ve Sevgililer, Otobiyografik Roman, Bildungsroman, Oedipus Complex, Pisikolojik Olgunlaşma
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tezin amacı David Herbert Lawrence'ın Sons and Lovers adlı romanında kendi hayatını ve olgunlaşmasını Paul Morel adlı karakteri ile nasıl yansıttığını göstermektir. Lawrence'ın kendi hayatı ile Paul Morel'ınki arasında benzerliklerin olduğu belirtilmiştir.Autobiography, Bildungsroman, and the Theory of Psychoanalysis başlıklı birinci bölüm, tezin teorik kısmını vermektedir. Bu bölümde otobiyografik roman, Bildungsroman ve Oedipus complex'in tanımları verilmiştir.The Reflection of Maturation in Sons and Lovers başlıklı birinci bölüm, Lawrence'ın gerçeği doğru bir şekilde nasıl yansıttığını göstermek amacıyla yazılmıştır. Biz bu bölümde, hayatındaki üç kadınla birlikte Paul Morel'ın pisikolojik gelişimini vermeye çalıştık. Paul Morel'ın annesiyle oedipal, Miriam Leivers'le ruhsal, Clara Dawes ile bedensel aşkı vardır. Bu bölümde amacımız depresif bir anneye sahip bireyin çöküşünü göstermektir. Tezin sonunda, Lawrence'ın annesi ve aşklarıyla kendi hayatını yazdığı gerçeğine varabiliriz.
Özet (Çeviri)
The aim of the present thesis is to convey how D. H. Lawrence reflects his own maturation through his protagonist Paul Morel in his novel Sons and Lovers. It has been pointed out that there are similarities between the life of Lawrence and his main protagonist Paul Morel.The first chapter, entitled Autobiography, Bildungsroman and the Theory of Psychoanalysis, presents the theoretical basis of the thesis that gives the definitions of autobiographical novel, Bildungsroman as an autobiographical novel and Oedipus complex.The second chapter, entitled The Reflection of Maturation in Sons and Lovers, represents how Lawrence gives the reality truly. We have attempted at giving the psychological development of Paul Morel with three women in his life. He has an oedipal love with his mother, a spiritual love with Miriam Leivers and a sensual love with Clara Dawes. In this chapter, our aim is to convey the destruction of an individual with a depressive mother and two different lovers which leads to the protagonist?s maturation with experiencing these three different relationships. At the end of the thesis, we reach the conclusion that Lawrence writes his own real life through his relationships with his mother and lovers.Keywords : Sons And Lovers, Autobiographical Novel, Bildungsroman, Oedipus Complex, Psychological Maturation.