Yöneticilerin işlem maliyetlerine ilişkin değerlendirmelerinin bilişim teknolojilerini kullanma eğilimleri üzerindeki etkisi: Eskişehir otomotiv sektöründe bir uygulama
The effect of tendency of using information technologies of the managers' evaluation related to the transaction cost: An implementation in the sector of Eskişehir automotive
  1. Tez No: 231250
  2. Yazar: CAN GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÂZIM DEVELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Teknolojileri, İşlem Maliyetleri Teorisi, Yeni Kurumsal İktisat, Information Technologies, Transaction Costs Economics, New Institutional Economics
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
21.yy.'da ekonominin iktisat, işletme, maliye ve diğer önemli ekonomi bilimlerinin gelişmesinden dolayı, bilginin farklı gereksinmelere göre ele alınması gerekliliği, bilgi maliyetinin öneminin kavranması üzerine bilginin iktisadi bilimlerdeki kavramının bilinmesi ve analiz edilmesi ve üzerinde çeşitli deneylerin yapılması sayesinde ortaya çıkmıştır. Post Modern yaklaşımlar, çeşitli metotların analiz edilmesi, davranışsal bakış açılarının gelişmesi ile birlikte, endüstriyel organizasyonlar olarak ele alınmasının gerekliliğinden kaynaklanmıştır. Kârları arttırmak ve maliyetleri düşürmek amacıyla bu mesele ile ilgili olarak dikey bütünleşmeler ve kontratların geçmişte kıyaslandığında daha büyük önem kazanmıştır. Bilimsel ölçme ve değerlendirme tekniklerinin gelişmesi ile ekonomi ve onun diğer ekonomi bilimlerine farklı yaklaşımlar getirilmiştir. Bu yaklaşımların sonuçlarına göre ideâl yönetim sistemleri oluşturulmak amaçlanmıştır. İşlem Maliyetleri Teorisi ile rasyonel insan davranışları, niteliklerini özdeşleştirmek için çalışmalar yapılarak, işletmelerde ve piyasalarda, ilişkisel kontratları eksiksiz ve daha az maliyetle gerçekleştirmek ve aynı zamanda bilişim teknolojilerinin kullanımının etkilerini incelemek için bu araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In 21st century, because of the rising economics, business administration, public finances and the other important economic sciences, according the different needs the necessity of information and regarding the importance of information?s costs that in the economical resources, the concept must be known, analyzed result from studying on this empirical research result. Post modern approaches; analyzing of the market demands with various methods concerning with these analyses with the developing behavioral sight aspects, stem from the necessity of dealing with them as industrial organizations. On the purpose of rising profits and reducing costs, vertical integrations and contracts with regard to this issues gain more importance compare with they were in the past. Nowadays, thanks to development of assessment evaluation techniques, different approaches have brought to economics and other management sciences of its. According to the result of this approach it is aimed to form ideal management systems. By studying to associate Transaction Costs Economics (TCE) with qualification of the rational human behaviors, this empirical research were made to realize this contracts in full and with the less costs in businesses, markets, contractual relations and also for investigating the affect of the using information technologies (IT) on there parameters.