Küreselleşme karşıtlığı'nın sosyolojik parametreleri ve Türkiye'de küreselleşme karşıtlığı
The sociological parameters of alter-globalisation and the alter-globalisation in Turkey
  1. Tez No: 231292
  2. Yazar: ONUR GAYRETLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hegemonic Reason, Globalisation, Altermondialisme, Liberal-Capitalist Globalisation, Capital Accumulation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Geçiş çağındayız. Tarih boyunca oldukça fazla ve bazen de sık kırılma noktalarının olduğu ileri sürülebilir. Diğer yandan sistem ya da süreç içersindeki kırılma noktaları sistemik gelişim ya da evrim süreçlerine tekabül ederken, bugün bir dönüşüm çağında olduğumuzu söylemek gerçekçidir. Dolayısıyla ?geçiş? dediğimizde; başkalaşma sürecini anlamak gerekmektedir.Geçiş dönemlerindeki davranış pratikleri, daha gelişmiş bir düzeye çıkacağı varsayımına dayanan bir gelişim içindedir. Bu nosyon, varolan algı düzeyinin kendi içindeki gelişimi içersinde oldukça tutarlıdır. Ne var ki ?geçiş süreci? dediğimiz sosyolojik gerçeklik, eğer başkalaşma sürecine tekabül ediyorsa ki temel parametremiz budur, tüm sosyal aktör eylemine ve kurumsal yapılara tesir edecek bir süreci algılıyoruz demektir ki bu da bizi sistemin kendi içyapısındaki dönüşümü araştırmaya götürür.Küreselleşme; sosyal aktörün eylem süreçlerinde bir dönüşüm yaratması beklenen bir süreçtir. Bunu algılamanın temel yolu; mevcut eylem süreçlerini belirleyen olguların, bunları tetikleyen ve/veya önceleyen süreçlerle olan farkını ya da benzerliğini bulmaktır.Bu çalışma; sürecin ?dönüşüm? olarak anlaşılması gerektiğini belirten liberal tezlerle; olguyu değerlendirme perspektiflerini de içine alan bir başka argümanla; ?sürecin liberal-kapitalist? bir süreç olduğu, dolayısıyla emperyalizmin kurumsallaştığı yönündeki tezle karşılaştırarak değerlendirmektedir.Anahtar Kelimeler : Hegemonik Akıl, Küreselleşme, Küreselleşme Karşıtlığı, Liberal-Kapitalist Küreselleşme, Sermaye Birikimi.
Özet (Çeviri)
This is the age of transition. It can be claimed to have been breaking point a good deal and sometimes frequently throughout the History. On the other hand, today it is realistic to say that we are in this age when the breaking point in the system or the process is corresponded to systemic development or to evolution process, However when we say the transation, it has to be understood that this is the process of metamorphosis.The behaviour practise in the age of transation is in the process of development in which that the hypothesis will come out in a new level. This Notion, is very coherent in terms of existing perception. Whereas, the sociological reality our way of ? age of transation ? , if it is corresponded to metamorphosis process that is our main parameter, it means we are understanding the process which can cause the social actors behaviours and all of the institutional structure that take us to ascertain the system?s own transformation.Globalization, is a process which is defaulted to create a new transformation in social actors action. The main way of understand this is to find the difference or comparison between the fact that determinating existing action process and the process that triggering and/or determinating process.This work check against the liberal argumantations which claim globalization process must be understood ?transformation? with that the other arguman which claim that globalization is the ?liberal-capitalist? process, and then imperialism is institutionalized.