Çocukların aile içi şiddete uğramasına neden olan sosyo-ekonomik faktörler
The socio-economic factors causing child abause
  1. Tez No: 231293
  2. Yazar: MURAT CENGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Okul başarısı, Parçalanmış aile, Sosyo-ekonomik düzey, Şiddet türleri, Domestic violence, Success at school, Dissdved family, Socio-economic level, Types of violence.
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Şiddet çok yönlü bir olgudur. Şiddeti ortaya çıkaran bireysel, toplumsal ve kültürel birçok neden ve bu nedenler arasında çok yönlü bir ilişki söz konusudur. Her düzeyde farklı boyutlarda ortaya çıkan şiddet daha çok çocukları hedef almaktadır.Bu araştırmada, çocuklarına şiddet uygulayan aile profillerinin sosyo-ekonomik özellikler açısından belirlenmesine çalışılmıştır. Bunun yanında şiddetin okul başarısına etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Sosyo-ekonomik değişkenler olarak; aile yapısı, gelir ve öğrenim düzeyi kriter olarak alınmıştır.Çalışmanın sonucunda; parçalanmış ailelerin, gelir düzeyi ve öğrenim düzeyi düşük ailelerin çocuklarına daha çok şiddet uyguladığı saptanmıştır. Çocukların şiddete maruz kalması okul başarısını olumsuz yönde etkilemektedir.Konuyla ilgili alan çalışması, Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesinde, iki ilköğretim okulunda (Yıldırım Beyazıt, Milli Egemenlik) gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Domestic Violence is a versatile phenomenon. There are individual, social and culturel matters that can cause violence and also there are multi directional relations among them. Most of the time, domestic violence occurs against children at different levels.In this research, the aspects of the the families which perpetrate violence against children have been tried to diagnose. In addition to this, this research?s aim was also to find out the effects of the violence on children?s success in school. The socio-economic variables of the families were family structure, income and education level.This research has shown that divided, less educated, and low income families are frequently perpetrating violence against children. However, growing up in a violent home may be a terrifying and traumatic experience that can affect every aspect of a child?s life, growth, development, as well as affects kid?s success in school.This research has been made in two primary schools (Yıldırım Beyazıt and Milli Egemenlik) in the city of Tavsanli, Kutahya .