Osmanlının yıkılış sürecinde gayrimüslimler
The non muslims in the period of Ottoman?s decadence
  1. Tez No: 231296
  2. Yazar: FATİH CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA SARIKOYUNCU DEĞERLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Non-muslim, Christian, Constitutional monarchy, Otoman, Jewish
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Tarihte kurulan onaltı Türk devletinden biri olan Osmanlı Devleti 11,4 km2'lik bir alana yayılmış farklı etnik grupları yönetimi altında barındırarak varlığını yüzyıllarca sürdürmeyi başarmıştır.Osmanlı Devleti bu farklı etnik grupları kurduğu sistemde uzunca bir süre birlikte sorunsuz yaşatmayı başarmıştı. İnanç temeliyle sistemlendirilen bu yapı toplumu Müslim ve gayrimüslim olarak iki ana gruba ayırmıştı. Ancak gruplaşma İslam'ın bir gereği olarak çatışmaya dönüşmemiş onun emri ile inançlara saygılı şekilde kendini belli etmişti.Ne var ki bu yapıda zaman içinde devletin diğer kurumlarına paralel olarak aksaklıklar görülmeye başlandı. Devlet adamları mevcut problemleri ortadan kaldıracak çalışmaları başlatırken millet sistemi de buna bağlı olarak değişim geçirmiştir.Bu çalışma ile Osmanlı Devleti'nin yıkılma sürecinde, hükmettiği topluluklardan Müslüman olmayanların bu süreçten ne derece etkilendiklerini ortaya koymak amaçlanmıştır.Anahtar Kelimeler : Gayrimüslim, Hıristiyan, Meşrutiyet, Osmanlı, Yahudi.
Özet (Çeviri)
Ottoman Empire, which was one of the sixteen Turk states we have founded through history, and which had a considerable position both in Turkish and World histories, managed to maintain its existence for centuries by ruling many ethnic groups which spread over to a land of 11,4 km2.Ottoman Empire accomplished to enable so many different ethnic groups to live without problems for a long time with the help of the system that they constituted. This system, which was religion-based, divided the society into two main groups; Muslim and non-Muslim. On the other hand, this classification did not turn into a conflict and revealed itself respectfully to the other religions as a necessity of Islam.However, in parallel with the other constitutions of the state, some malfunctions began in this constitution through time. While statesman commenced the studies to clear those present problems, the system of society altered depending on this.This study aims to reveal how were the non-Muslim groups under Ottoman Empire rule affected from the attempts to become modern in Ottoman Empire?s renewal process.