Elektronik işe alım ve seçimin insan kaynakları yönetimi açısından yeri ve önemi ve bir uygulama
The importance and the value of e-recruitment in human resources management and an application
- Tez No: 231312
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TUĞRUL SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Internet, Elektronik İşe Alım ve Seçim (E-İşe Alım), Human Resources Management, Internet, Electronic Selecting and Hiring (E-Recruitment)
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Internet kavramının ortaya çıkması ve bilgi teknolojilerindeki gelişmeler İnsan Kaynakları Yönetimi uygulamalarında birtakım değişimlere yol açmıştır. Bu değişim sonucu ortaya çıkan ve elektronik ortamın uygulamada en çok kullanıldığı seçme ve işe alma süreci de bir dönüşüm geçirmiş ve yerini e-seçme ve işe alma uygulamalarına bırakmıştır. Bu çalışmada elektronikleşmenin insan kaynakları yönetimini nasıl etkilediği ve son yıllarda kullanımı hızla artan e-seçme ve işe alma süreci incelenmiştir. Buna göre ilk bölümde genel İnsan Kaynakları Yönetimi fonksiyonları ele alınmış ve tüm İK süreçlerinde elektronik uygulamalara geçişe değinilmiştir. İkinci bölümde elektronik işe alım ve seçim süreci açıklanmıştır. Günümüzdeki uygulamalarına yönelik olarak anlatılan e-seçme ve işe alma sürecinin sağladığı avantajlar ve İnsan Kaynakları Yönetimi açısından yarattığı katma değer, uygulama kısmında İnsan Kaynakları çalışanlarına uygulanan anket ile analiz edilmiştir. Çalışmaya elektronik işe alımı kullanan 36 şirketin İnsan Kaynakları çalışanları katılmıştır. Çalışanlara anket yöntemi uygulanmış ve istatistiksel değerlendirmeleri yapılmıştır.Teorideki yorumlara ve anketin sonuçlarına bakıldığında, elektronik seçme ve işe alma uygulamalarının İK çalışanları tarafından benimsemiş olduğu ve işe alım sürecinin vazgeçilmez bir aracı olarak görüldüğü ortaya çıkmıştır. İnsan Kaynakları çalışanlarının elektronik işe alım kullanımı ile ilgili sorulara verdikleri yanıtlar demografik verilere göre farklılık göstermemiştir. Bu da yaşa, cinsiyete, ünvana, şirket büyüklüğüne bakılmaksızın tüm katılımcıların ortak görüşte birleştiğini göstermektedir. Elektronik uygulamalar İKY açısından en kritik süreç olan seçme ve işe alma sürecinde hız, maliyet, aranan nitelikteki adaya kolay ulaşım gibi avantajlar sağlamaktadır. Dolayısıyla rekabet ortamında üstünlük sağlamak isteyen firmaların, insan kaynağını seçme süreçlerinde teknolojik gelişmelerden yaralanmaları kaçınılmazdır sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Invention and widespread utilization of internet and also developments in information technologies are caused certain changes in Human Resources Management applications. Due to this modification, recruitment process applications that are widely utilized in electronic form, turns into e-recruitment applications. This study investigates the effects of technology usage in Human Resources Management and e-recruitment process which is increasingly used in recent years. Hence, the general Human Resources Management functions are explained and changing over electronic applications in all human resources processes are mentioned in first chapter. The second chapter studies the e-recruitment and election process. The advantages of e- recruitment due to present day applications and its added value in terms of Human Resources Management is analyzed with a survey, applied to Human Resources employees, in application section. Human resources employees who are applying e-recruitment process, from 36 companies are attended this study. It is applied the survey method to employees and evaluated obtained statistical results.The theoretical explanations and also the survey results reveal that e-recruitment is taken up seriously by human resources employees and used as an indispensable tool for recruitment process. The survey results for e-recruitment usage of human resources employees are not indifferent according to demographic features. Hence, it indicates that all participants have the same point of view notwithstanding age, gender, proficiency levels and enterprise levels. Electronic applications provide several benefits such as time, cost and easement of access to qualified applicant, in recruitment and election process which is the most critical process for Human Resources Management. Therefore the study comes to the conclusion that it is unavoidable for competitive companies to benefit the technological developments in selecting and hiring process.