PCMM uygulamalarının insan kaynakları yönetimindeki yeri, önemi ve bir uygulama
The position and importance of PCMM in human resources management and an application
  1. Tez No: 231316
  2. Yazar: ESRA ÖNDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TUĞRUL SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: PCMM (People Capability Maturity Model), Kişi Yetenek Olgunluk Modeli, İnsan Kaynakları Yönetimi, Yazılım Sektörü, PCMM (People Capability Maturity Model), Human Resources Management, Software Sector
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Günümüzde işletmelerin yaşanan teknolojik gelişmeler, artan uluslararası rekabet ve kültürel ve sosyal değişimler karşısında en önemli kaynakları olan insan' ı en iyi şekilde değerlendirmeye yönelik çabaları yoğunluk kazanmıştır. İnsan Kaynakları Yönetimi konusunda gelişmelere ayak uydurmak isteyen işletmeler yeni stratejiler geliştirmekte, yeni kalite ve yönetim sistemlerine geçiş yapmaktadırlar. Böylece işletme performansı ve verimliliğini arttırarak rekabet avantajı sağlayabilmektedirler.Bu çalışmada People Capability Maturity Model (PCMM) - Kişi Yetenek Olgunluk Modeli` nin İnsan Kaynakları Yönetimi' ndeki yeri ve önemi incelenmiştir. Çalışmada İnsan Kaynakları Yönetimi ve PCMM kavramları ile ilgili teorik bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca Türkiye'de yazılım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerden anket yöntemi ile veriler toplanarak uygun istatistik yöntemi ile değerlendirilmiştir. Anket çalışması ile bu işletmelerin PCMM kriterleri açısından insan kaynakları uygulamaları değerlendirilmiştir. Araştırmamıza katılan yazılım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin PCMM seviyeleri belirlenerek, bu seviyelerin çeşitli değişkenlerle ilişkileri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, in the face of technological improvements, increasing international competition and cultural and social changes, efforts of organizations for utilizing human resource, which is their most important resource, in the best possible way has intensified. In order to catch up with the developments in Human Resources Management subject, organizations develop new strategies, accept new quality and management systems. This way, they can gain competitive advantage by improving organizational performance and efficiency.In this work, the position and importance of People Capability Maturity Model (PCMM) in Human Resources Management is examined. In this work, theoretical information on Human Resources Management and PCMM concepts is given. Also, by using a survey through the organizations working in software business in Turkey, data is collected and analyzed with proper analysis method. With this survey, human resources practices of these organizations in the perspective of PCMM criteria are evaluated. The PCMM levels of organizations participated in our survey are determined and relationships of these levels with various variables are demonstrated.