Perakende sektöründe çalışanların iş tatmininin incelenmesi ve bir uygulama
Study on job satisfaction of employees in retail sector: a practice
- Tez No: 231315
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE ÇERİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, İş Doyumu, Perakende Sektörü, Mağaza Yönetimi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma iş dünyasında önemli bir konu olan iş tatmini konusunu, iş tatminine etki eden faktörler kapsamında perakende tekstil sektörü çalışanları üzerinde incelemeyi amaçlamıştır. Buna göre çalışmanın ilk bölümünde perakende sektörü hakkında bilgi verilmiş; ikinci bölümünde ise iş tatmini ile ilgili motivasyon teorileri, iş tatminine etki eden faktörler, iş tatmininin sonuçları ve bununla birlikte iş tatminini artırma yolları detaylı olarak incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümü de uygulama kısmından oluşmaktadır. Uygulama perakende mağazacılık sektöründe faaliyet gösteren, on bir tane farklı markanın lisansörlüğünü yapan, sektöründe lider bir şirkette uygulanmıştır.Anket uygulaması mağaza ve merkez ofis olarak iki ayrı etapta yapılmıştır. Anketler toplam 131 kişiye gönderilmiş olup, 126 kişiden geri dönüş alınmıştır. Bu çalışmada istatistiksel analizler SPSS 10.0 paket programı ile yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma) yanı sıra çoklu gruplar arası karşılaştırmalarda tek yönlü varyans analizi, ikili grupların karşılaştırmasında bağımsız t testi kullanılmıştır. Sonuç olarak, yapılan araştırmada elde edilen veriler ışığında, lokasyona(merkez çalışanı- mağaza çalışanı) ve pozisyona göre çalışanların iş tatminleri arasında farklılıklar olduğu görülmektedir. Lokasyonu yani merkez ve mağaza çalışanlarının tatmin düzeylerini incelediğimizde; iş tatmin unsurlarından sosyal olanaklar ve yönetici ile ilişkiler bakımından farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır. Mağaza çalışanlarının sosyal olanaklar ve yönetici ile ilişkiler bakımından merkez ofis çalışanlarına göre memnuniyetlerinin daha yüksek olması nedeniyle, mağaza çalışanlarının genel tatmin düzeylerinin merkez çalışanlarına göre daha yüksek olduğu görülmektedir. Aynı paralelde çalışanların pozisyonlarına göre tatmin düzeylerini incelediğimizde ise; ücret, sosyal olanaklar, yönetici ile ilişkiler, inisiyatif, işin kendisi, terfi ve takdir edilme bakımından farklılıklar olduğu görülmüştür. Pozisyona göre toplam tatmin incelendiğinde; mağazada çalışan müdür ve müdür yardımcılarının toplam iş tatminlerinin en yüksek, merkezde çalışan uzman ve uzman yardımcılarının toplam iş tatminlerinin ise en düşük seviyede olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the job satisfaction issue, one of the important topics in business world, on retail sector workers with reference to factors that affect job satisfaction. According to this; first section of the study is based on information on retail sector and second section of the study is based on a detailed research of motivation theories related with job satisfaction, factors that affect job satisfaction, results of job satisfaction and ways to improve job satisfaction. Third section is based on a practice. Practice has been applied on a leading firm which is a licensor of 11 brands that works in retail sector. Overall Survey has been divided into two different stages: store and head office. Surveys had been sent to 131 people and 126 people have been returned. SPSS 10.0 package have been used during the statistical analyses. During the evaluation of the data; together with descriptive statistical methods (Mean, standard deviation); one way variance analysis have been used in comparisons of multiple groups and t test have been used in comparisons of binary groups. As a result of the research; it has been seen that there are differences in job satisfaction of employees upon their location (Head Office worker ? Store Worker) and position. When location, which points the satisfaction level of the head office workers and store workers, has been analyzed; it has seen that differences have been occurred according to 2 component of job satisfaction: social possibilities and relations between directors. As the store workers satisfaction from social possibilities and relations between directors is higher than head office workers? satisfaction, store workers?s overall satisfaction is higher than head office workers?. Parallel to this, when we analyzed the satisfaction levels of workers according to their positions, the outcome is there are differences according to salary, social facilities, relationship with the manager, initiative, the job itself, promotion and appreciation. When total satisfaction according to position analyzed, managers and assistant managers working in the shop have the highest satisfaction, whereas the specialists and assistant specialists working in the head office have the lowest satisfaction.Key Words : Job Satisfaction, Retail Sector, Store Management