İlköğretim ikinci kademe 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin matematik kaygıları ile algıladıkları öğretmen sosyal desteğinin cinsiyete göre matematik başarılarını yordama gücü
How mathematics achievement of grade 7. and 8. students can be explained in terms of math anxiety and perceived social support from teacher related to genders
- Tez No: 231324
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİRE ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Kaygısı, Algılanan Öğretmen Sosyal Desteği ve Matematik Başarısı, Math Anxiety, Perceived Teacher Support and Mathematics Achivement
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışmanın genel amacı; ilköğretim ikinci kademe 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin matematik dersi kaygıları ile algıladıkları öğretmen sosyal desteğinin cinsiyete göre matematik başarılarını yordama gücünün araştırılmasıdır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul Kartal İhsan Bayrakçı İlköğretim Okulunda 2007-2008 eğitim öğretim bahar yarıyılında okuyan 156'sı kız, 136'sı erkek olmak üzere toplam 292 ilköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Tarama türü olan bu araştırmada öğrencilerin matematik kaygısı puanlarını belirlemek amacıyla Erol tarafından 1989 geliştirilen ?Matematik Kaygısı Ölçeği? ile öğrencilerin algıladıkları öğretmen sosyal desteği puanlarını belirlemek amacıyla Yıldırım tarafından 1997 geliştirilen ?Algılanan Sosyal Destek Ölçeği/Öğretmen Desteği Altölçeği? kullanılmıştır. Öğrencilerin dönem sonu matematik ortalamaları matematik başarı puanı olarak kabul edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde Bağımsız Gruplar t Testi, Pearson Korelasyon Analizi ve Çoklu Regresyon Analizi istatistiksel yöntemleri kullanılmıştır.Verilerin analizinde SPSS 11.5. windows için istatistik paket programından yararlanılmıştır. Araştırmanın bulguları, matematik kaygısı ve öğretmen desteğinin matematik başarısını açıklamada anlamlı birer yordayıcı olduklarını ortaya çıkarmıştır. Matematik başarısını açıklamada, matematik kaygısı ve öğretmen desteği puanlarının cinsiyete göre yordama sıralarının farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte, Matematik kaygısı ile algılanan öğretmen sosyal desteği arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Matematik kaygısının cinsiyete göre farklılık göstermediği, buna karşın, kız öğrencilerin algıladıkları öğretmen desteğinin erkek öğrencilerin algıladıkları öğretmen desteğinden anlamlı düzeyde yüksek olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of math anxiety and perceived social support from teacher related to gender on mathematics achievement is investigated. The sample consist of 292 İstanbul Kartal İhsan Bayrakçı Primary School students (156 girls and 136 boys) who attend 7. and 8. grade. For such a survey study, for the purpose of determining student? mathematics anxiety ?Math Anxiety Scale? developed by Erol (1989) and for the purpose of determining students? teacher support perception ?Perceived Social Support Scale-Revised/Teacher Support Subscale? developed by Yıldırm (1997) were used. Averages of students mathematics notes in the second term of 2007-2008 academic year are taken as the achievement scores of mathematics. The collected data has been analyzed by means of a package program for Windows called SPSS 11.5. Independent-Samples t Test, Pearson Correlation Analyze and Regression Analyze were used to analyse the obtained data. Results indicate that there is a negative correlation between math anxiety and teacher support. It was also found that there were no gender difference in the math anxiety levels but there were significant gender difference in teacher support levels (girls perceived more social support from teacher than boys did). Findings also indicate that math anxiety and teacher support are significant factors in explaining mathematics achievement. As a result of the study, it is revealed that while explaining the mathematics achievement there is a difference in the order of the scores of math anxiety and teacher support related to gender.