Kuru yük denizyolu taşımacılığında işletme ve gemi temelinde emniyetli gemi yönetimi uygulamaları
Safety management applications of dry cargo shipping on the basis of company and ship
  1. Tez No: 231348
  2. Yazar: HATİCE AKPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURMUŞ ALİ DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Emniyetli Yönetim, Gemi Kazaları, Kuru yük Taşımacılığı, Emniyetli Yönetim Uygulamaları, Safe Management, Ship Accidents, Dry Cargo Shipping, Safe Management Applications
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Denizcilik dünya üzerindeki birçok endüstriye göre en uluslararası düzeyde kabul edilen ve en tehlikeli endüstriler arasındadır. Birçok denizcilik ulusu tarafından kabul edilen yaklaşıma göre denizde emniyeti arttırmanın en önemli yollarından biri uluslararası düzeydeki kural ve uygulamalar gelmektedir. Bu uygulamalardan biri olan Uluslar arası Emniyetli Yönetim Kodunun (ISM) etkileri tüm dünya denizcilik sektöründe hissedilmiştir. Dünyada deniz yolu ile yapılan taşımacılık değerleri incelendiğinde araştırma dahilinde kuru dökme yük, konteyner, genel yük, Ro-Ro gemilerinde taşınan yüklerin ve gemi türlerinin tamamını kapsayan ?kuru yük? olarak belirtilen yüklerin deniz yolu taşımacılığının yarıdan fazlasını kapsadığı görülmüştür. Dünya denizlerinde böylesi bir yoğunlukta gerçekleşen kuru yük taşımacılığının özellikle ?emniyetli yönetim? kural ve uygulamalarının ne kadar yüksek oranlardaki ticari sahayı ve tarafı etkilediği görülmektedir. Bu araştırmada Kuru yük ve dökme yük gemilerinin ISM kodu gerekleri kapsamında gemi temelinde alınan ?Emniyetli Yönetim Sertifikası? denetim raporları, işletme temelinde alınan ?uygunluk belgesi? denetim raporları incelemeleri ve klas tarafından bulunan uygunsuzluklar incelenmiştir. Yapılan inceleme neticesinde işletme filosunda denetime konu olan filo gemilerinin ISM kod paragrafları referansı ile hangi konularda eksik kaldığının tespiti hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Shipping has always been recognized as one of the most international and hazardous commercail activities worldwide,thus the need of implementing international rules and standarts in order to avoid or at least minimize certain risks. Numerious shipping nations propesed goal the promotion of maritime safety could be establish through international rules and standarts. International Safety Management Code (ISM) was the one of the regulations which effects the merchant maritime sector. Through world maritime shipping statistics the shipment of dry cargo numbers exceeded fifty per cent of the total shipments ; in which the research of this study includes ?dry cargo? as:dry bulk ships&cargoes, general cargoes and ships, contanairezed cargoes and container ships,Ro-ros. According the light of the mentioned statistics the importence of the maritime safety applications in dry cargo shipping which wholly effects maritime parties could easily recognized.In this research the analyze of Safety Management Certificate which was the Ism requirement of a ship and non confirmities of the mentioned certificate found by class socity could search on ship based applications. Also non confirmities of document of compliance which was the Ism requirement of a company could analyzed on company based applications. The research intends to find the defects of the safety management system applications of the company fleet with the reference of ISM Code paragraphs.