Ekonomik istikrar politikaları ve 1980 sonrası Türkiye uygulaması
Politics of economic stability and Turkish case 1980 onwards
- Tez No: 231373
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYÇA HAYAL ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kriz, Finansal Kriz, İstikrar Programları, İstikrar Politikaları, 24 Ocak kararları, 5 Nisan Kararları, 2000 krizi, 2001 krizi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Çalışmamız üç bölümden oluşmuştur. Öncelikle birinci bölümde ekonomik istikrarın teorik çerçevesine bir göz atıp ekonomik istikrarsızlık kavramı, göstergeleri ve temel olarak ekonomik istikrarın tanımı yapılmış, çalışmamızın sonraki bölümlerine ışık tutacak temel bilgilere yer verilmiştir.İkinci bölümümüzde ise, ülkemiz ile ekonomik ve sosyal olarak büyük benzerlikler gösteren latin ülkelerindeki istikrar politikaları ve krizlerine değinilmiştir. Devamında Meksika, Arjantin, Brezilya, Şili ve Bolivya örneklerine yer verilmiş, ve bu örnekler çerçevesinde değerlendirmeler yapılmıştır.Üçüncü ve son bölümümüzde Türkiye ekonomisinde 1980 sonrasında uygulanan ekonomik istikrar tedbirleri, uygulanmaya konulma nedenleri ve sonuçları incelenmiştir. Ayrıca genel olarak Türkiye'nin 1980 ve sonrasında yasadığı krizler ve bu krizleri gidermeye yönelik uygulamaya konulan istikrar ve yapısal uyum programlarını içeren istikrar paketleri incelenerek sonuçları değerlendirilmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak çalışmamız dünyanın olduğu gibi ülkemizin de büyük sorunu olan ekonomik istikrar kavramı ve krizlere derinlemesine bir bakış açısı getirmeye çalışmaktadır. Ayrıca bu çalışmada gelişmekte olan ülke örnekleri paralelinde Türkiye ekonomisi farklı göstergeler ile mercek altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is composed of three parts. Firstly , in chapter one, taking a look at theoretical frame of economical stabilization; the concept of economic instabilization ,its indicators are defined and the basic definition of economic stabilization is made. Moreover, there is some basic information in this chapter which casts light upon the other chapters.In chapter two, the stabilization policy and crisis of Latin countries are mentioned. Because these countries bear a striking resemblance to our country in economical and social aspects. Then , some examples about Mexico, Argentine, Brasil, Chile and Bolivia are given and some evaluations are made in the light of these examples.In the third and last chapter, economic stabilization measures taken in Turkish economy after 1980, the reasons and consequences of these measures are analyzed. Furthermore,the crisis Turkey experienced in 1980 and then,stabilization programmes including structural adjustment and stabilization schedules which were conducted to remove these crisis are examined and the consequences are tried to evaluate.Consequently, our study tries to reach an in-depth viewpoint about the concept of economic stabilization and the crisis which is a tremendous problem in our country as it is in the world. Additionaly, in this study, Turkish economy is scrutinized with different indicators being parallel to these developing country examples.KEY WORDS: Economic Crisis, Financial Crisis, Stabilization Programmes, Stabilization Policy, Decisions of 24 January, Decisions of 5 April, The Year 2000 Crisis, The Year 2001 Crisis.