Gelişmekte olan ülkelerde uluslararası para fonu (IMF) destekli istikrar programları ve 1980 sonrası Türkiye uygulamaları
IMF supported stabilization programs in the developing countries and Turkish practice after 1980's
- Tez No: 140430
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT FALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Economic Crisis, Stabilization Policy, Structural Adjustmant Policiy, Inflation, Current Account Deficit II
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET 1970'lerde dünya kapitalizminin yaşadığı uzun dönemli krizi aşmak amacıyla uygulanan iktisat politikaları Gelişmekte Olan Ülkelerde uluslararası borç kriziyle sonuçlanmıştır. Uluslararası borç krizinin ardından, Gelişmekte Olan Ülkelerde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasınca sermaye birikim sürecinin yeniden düzenlenmesi için önerilen istikrar ve yapısal uyum programları uygulamaya koyulmuştur. Bu çalışma, Gelişmekte Olan Ülkelerde Ortaya çıkan krizleri; sermaye hareketleri üzerinde denetimin olmamasına,ülkelerin finansal sistemlerinin zayıflığına,bankacılık sektörü üzerinde yeterli denetimin olmamasına bağlamaktadır. Çalışmada Gelişmekte Olan Ülkelerin yüksek enflasyonla mücadelede para kurulu (Arjantin) ya da enflasyon hedeflemesi (Brezilya) uygulamasına geçtiği görülmüştür. Bu uygulamalardan, Türkiye için enflasyon hedeflemesinin daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Türkçe Anahtar KelimelenEkonomik Kriz, İstikrar Politikaları, Yapısal Uyum Politikaları, Enflasyon, Cari Açık ABSTRACT Economic policies applied to overcome the long-term crisis of world capitalism during 1970s resulted in international debt crisis for devoloping countries. Following the international debt crisis, several stabilization and structural adjustment policies advised by the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank have been put into effect in developing countries to re-regulate the capital accumulation process. This study, explained that crisis occured in developing countries; because lack of supervision on the capital movement, lack of the weakness of the financial system and lack of surveillance on banking sector. These countries applied the "inflation targeting
Özet (Çeviri)
ÖZET 1970'lerde dünya kapitalizminin yaşadığı uzun dönemli krizi aşmak amacıyla uygulanan iktisat politikaları Gelişmekte Olan Ülkelerde uluslararası borç kriziyle sonuçlanmıştır. Uluslararası borç krizinin ardından, Gelişmekte Olan Ülkelerde Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasınca sermaye birikim sürecinin yeniden düzenlenmesi için önerilen istikrar ve yapısal uyum programları uygulamaya koyulmuştur. Bu çalışma, Gelişmekte Olan Ülkelerde Ortaya çıkan krizleri; sermaye hareketleri üzerinde denetimin olmamasına,ülkelerin finansal sistemlerinin zayıflığına,bankacılık sektörü üzerinde yeterli denetimin olmamasına bağlamaktadır. Çalışmada Gelişmekte Olan Ülkelerin yüksek enflasyonla mücadelede para kurulu (Arjantin) ya da enflasyon hedeflemesi (Brezilya) uygulamasına geçtiği görülmüştür. Bu uygulamalardan, Türkiye için enflasyon hedeflemesinin daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Türkçe Anahtar KelimelenEkonomik Kriz, İstikrar Politikaları, Yapısal Uyum Politikaları, Enflasyon, Cari Açık ABSTRACT Economic policies applied to overcome the long-term crisis of world capitalism during 1970s resulted in international debt crisis for devoloping countries. Following the international debt crisis, several stabilization and structural adjustment policies advised by the International Monetary Fund (IMF) and the World Bank have been put into effect in developing countries to re-regulate the capital accumulation process. This study, explained that crisis occured in developing countries; because lack of supervision on the capital movement, lack of the weakness of the financial system and lack of surveillance on banking sector. These countries applied the“inflation targetingprogram”(Brezilya) and“currency board”(Arjantin) system to fight inflation. As a result we concluded that the inflation targeting program can appliable in Turkey.