İbn Atıyye'nin el-Muharrerü'l-Vecîz adlı tefsirinde müşkilü'l-Kur'ân
Mushkil al-Qur'an in Ibn Atiyya's tafsir work called al-Muharrar al-Wajiz
  1. Tez No: 979814
  2. Yazar: ENİSE OSMANOĞLU BENGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, İbn Atıyye, Müşkil, Müşkilü'l-Kur'ân, Tenâkuz, Tafsir, Ibn Atıyya, Mushkil, Mushkil al'Qur'an, Contradiction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, İbn Atıyye el-Endelüsî'nin el-Muharrerü'l-vecîz fî tefsîri'l-Kitâbi'l-Azîz adlı eserinde müşkil olarak değerlendirilen âyetlere yaklaşımı ele alınmış; Kur'ân-ı Kerîm'de zâhiren çelişkili görünen âyetler karşısında İbn Atıyye'nin yöntemsel tavrı ve yaptığı te'villeri incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde öncelikle İbn Atıyye'nin hayatı, ilmî şahsiyeti ve eserleri tanıtılmış; yaşadığı dönemdeki siyasî ve ilmî ortamın tefsirine etkileri değerlendirilmiştir. Devamında ilâhî kelâmın her türlü çelişkiden münezzeh olduğunu ortaya koymayı amaçlayan Müşkilü'l-Kur'ân ilminin mahiyeti, tanımı, tarihi gelişimi ve âyetlerde görülen işkâlin sebepleri ile bu işkâlin çözüm yollarına yer verilmiştir. İkinci bölümde ulûhiyet ve nübüvvet konularıyla ilgili âyetlerdeki müşkil meseleler; üçüncü bölümünde ise yaratılış, ahiret ve muhtelif konulardan söz eden âyetlerdeki müşkiller tespit edilerek İbn Atıyye'nin bunlarla ilgili te'villeri analiz edilmiştir. Konular hakkında klasik kaynaklardaki farklı görüşlere de yer verilerek âyetlerin farklı muhtemel manalarına dikkat çekilmiştir. Sonuç olarak İbn Atıyye'nin Müşkilü'l-Kur'ân ilmi bağlamında meselelere yaklaşımını ve çözümlemelerini inceleyen bu çalışma, söz konusu ilim dalına dair mevcut literatüre nitelikli ve özgün bir katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, Ibn Atiyya al-Andalusi's approach to the verses that are considered to be mushkil in his work al-Muharrar al-wajīz fi tafsīr al-Kitāb al-Azīz is discussed. Ibn Atiyya's methodological stance and his interpretations of the seemingly contradictory verses in the Qur'an are analyzed. In the first part of the study, Ibn Atiyya's life, scholarly personality and works were introduced and the effects of the political and intellectual environment of his time on his tafsīr were evaluated. Subsequently, the nature, definition, historical development of the science of mushkil al-Qur'ān, which aims to reveal that the divine kalām is free from all kinds of contradictions, and the causes and solutions of the mushkil seen in the verses are given. In the second part, the mushkil issues in the verses about divinity and prophethood; in the third part, by identifying the mushkil issues in the verses that are related to creation, the hereafter and various issues, Ibn Atiyya's interpretations of these verses are analyzed. The different opinions in the classical sources on the subjects are also included, drawing attention to the different possible meanings of the verses. In conclusion, this study, which examines Ibn Atiyya's approach and analysis of issues in the context of the science of mushkil al-Qur'ān, aims to make a qualified and original contribution to the existing literature on this field.