Sınıf öğretmenliği adaylarının matematikte kullanılan tahmin stratejilerini kullanım düzeyleri üzerine bir inceleme
Investigation of usage of mathematical estimation strategies of preservice elementary teachers
- Tez No: 231427
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN UMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tahmin, Hesapsal Tahmin, Estimation, Mental computation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Matematik uzun zamandır öğretilmesine karşın tahmin yakın bir zamanın sorunudur. Ülkemiz ilköğretim programında da 2004 yılı itibariyle yenilemeye gidilmiştir. ?Her çocuk matematiği öğrenebilir? ilkesiyle oluşturulan 2004 ilköğretim matematik programında tahmin etme becerisi ele alınmaya başlanmıştır. Programda zihinden hesabın günlük hayatta önem taşıdığı, bu nedenle zihinden işlemlere yeteri kadar yer verilmesi gerektiği belirtilmektedir. İlköğretimde tahmini programın her alanı ile düzenli ve güçlendirici biçimde birleştirecek, öğrencileri tahmin konusunda cesaretlendirecek olan öğretmenlerdir.Bu araştırmanın amacı da, öğretmen adaylarının kullandıkları tahmin stratejilerini belirlemek ve kategorize etmektir. Araştırma 2007?2008 öğretim yılında Konya il merkezinde bulunan Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı son sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yarı deneysel, kontrol gruplu öntest ? sontest araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Tahmin Beceri Testi ile toplanmıştır. Araştırmanın verileri bağımsız gruplar için t-testi ile analiz edilmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarına göre, 1) tahmin stratejileri uygun bir şekilde kullanıldığında öğrenci başarısını arttırmaktadır, 2) strateji bilmek daha ince hesap yapmaya fayda sağlamakta, sonuçları daha iyi tahmin etmeye katkı getirmektedir.
Özet (Çeviri)
Altough mathematics is tought very long time, estimation is a new topic. In recent years there has been considerable discussion of the emphasis estimation, estimation skills and estimation strategies in the mathematics curriculum. In elementary mathematics curriculum of Turkey, that the main principle is ?every child can learn mathematics?, it is stated the importance of estimation ability. The Turkish Ministry of Education stated that measurement and mental computation must be improved. The role of the teacher at elementary school is to teach estimation, and their strategies and also to encourage students to develop their estimation ability.The purpose of this study was to investigate the preservice elementary teachers? ability on estimation and computational estimation. The study was conducted in Konya with 106 university students who were at their last year of education. The design of the present research was one of the semi-experimental studies control group pretest- posttest design.The output of this study was obtained with Estimation Ability Test. The results of this test was analized by t-test for independent groups. According to the results of this study 1) when estimation strategies are used, student success is getting better, 2) knowing to use estimation strategies contributes to acquire more detailed answers.