İstasyonlarda öğrenme modelinin hayat bilgisi dersindeki üst düzey beceri erişisine etkisi
The effect of learning station (center) model to the achievements of high level skills in life studies lessons
- Tez No: 231428
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU AKBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi Dersi, İstasyonlarda Öğrenme Modeli, Üst Düzey Beceriler, Deneysel Araştırma, Life Studies Lessons, Learning Stations (Centers), High Level Skills, Experimental Study
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada İstasyonlarda Öğrenme Modelinin 1. Sınıf Hayat Bilgisi dersinde öğrencilerin üst düzey becerileri erişi ortalamasına etkisi araştırılmıştır. Araştırmada deneysel desenin ön test son test kontrol gruplu modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Bursa İli Osmangazi İlçesinde bulunan bir ilköğretim okulunun 2007?2008 eğitim-öğretim yılında 1. sınıfta okumakta olan 74 öğrenci oluşturmaktadır. Öğretim yılı başında sınıflar kurayla belirlendikten sonra 2. dönem başında araştırmacının sınıfındaki 37 öğrenci deney grubu olarak başka bir sınıftaki 37 öğrenci de kontrol grubu olarak belirlenmiştir.Uygulama öncesi her iki gruba araştırmacı tarafından hazırlanan güvenirliği 0.93 olan, kapsam geçerliliği ise 4 uzman 3 öğretmen tarafından sağlanmış, 16 sorudan oluşan çoktan seçmeli başarı testi, ön test olarak uygulanmış ve gruplar arasında anlamlı bir farkın olmadığı gözlenmiştir. Araştırmada modelin uygulanması kapsamında deney grubunun sınıfı 2. dönemin ilk haftasından itibaren 10 hafta boyunca haftada 1 veya 2 kez istasyonlar (merkezler) şeklinde düzenlenmiştir. Hayat Bilgisi dersi ?Benim Eşsiz Yuvam? ünitesinin konularının ve ünite kapsamındaki becerilerin kazandırılması, tekrarı ve pekiştirilmesi için öğrenciler konuyla ilgili öykü yazma, slogan atma, şiir yazma, afiş hazırlama, şarkı-türkü söyleme gibi öğrenci merkezli etkinliklerin olduğu 6 farklı istasyonda 15-20 dakikalık sürelerde dönüşümlü olarak çalışmışlardır. Bazı haftalarda ise kazandırılacak ünite konularının anahtar kavramları ve becerileri kapsamında oluşturulan 4 farklı istasyon doğrultusunda sınıf 3-4 kişilik işbirlikli çalışma grupları şeklinde düzenlenmiş ve 10 dakikalık etkinlikler sonrası grupların çalıştıkları merkezleri değiştirmeleri sağlanmıştır.Süreç bitiminde yine her iki gruba süreç başında uygulanan başarı testi son test olarak uygulanmış ve test sonuçlarına t testi uygulanmış ve gruplar arasında 0.01 manidarlık düzeyinde anlamlı bir farklılığın olduğu gözlenmiştir. Test sonuçları incelendiğinde deney grubunun üst düzey beceri erişi ortalamalarının kontrol grubuna göre yüksek olduğu belirlenmiştir. Yine süreç esnasında deney grubu öğrencilerine araştırmacı tarafından hazırlanan sentez düzeyinde kazanımları ölçmek için açık uçlu soruları içeren 50 puanlık değerlendirme formu (rubrik, portfolyo) hazırlanmıştır. Formun kapsam geçerliliği uzman kanısıyla belirlenmiştir. Formların analizi sonucu grup ürünlerinin %80 oranında ölçekte belirlenen davranışları karşıladığı görülmüştür. Bu bağlamda öğrencilerin üst düzey becerileri kazandırmada modelin etkili olduğu söylenebilir.Ayrıca yapılan bire bir görüşmelerde öğrenciler, modelde kullanılan etkinliklerin eğlenceli olduğunu, birlikte çalışmaktan zevk aldıklarını, geleneksel oturma düzeninin sıkıcı olduğunu, işbirlikli grup çalışmalarında birbirlerinden yeni bilgiler öğrendiklerini, konuşup tartıştıklarını söyleyerek haftada bir kez istasyonlarda çalışmak istediklerini belirtmişlerdir. Araştırmacı tarafından sürecin video kayıtları incelendiğinde istasyonlar arası değişimlerin ve sınıf içinde sağlanan hareket imkânının öğrencilerin sosyal becerileri kazanmasında etkili olduğu, öğrencilerin ders esnasında eğlendikleri ve bazı demokratik değerleri benimsedikleri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to reveal the influences of ?learning stations? on the first grade students? achievements of high level skills in Life Studies lessons. The research was studied in a primary school, located in Osmangazi in Bursa during the 2nd term of 2007-2008 instruction years with 74 first grade students. The research was designed with a quasi-experimental style by applying pre-test and post-test to the groups. At the beginning of the instruction year, two classes were randomly selected as experimental and control groups consisting of 37 students for each.Before applying the model, ?Life Studies Achievement Test? consisting of 16 questions (reliability of the achievement test was (Kr-20) 0,93 and content validity of the achievement test was addressed by four specialist and three elementary school teachers) was applied to both groups. It was observed that there was no significant difference between the two groups.The research was based on to gain, practice and consolidate the skills and subjects of the unit called ?My Unique Home? in Life Studies lesson. The students visited six different learning stations including student-centered activities like writing stories, uttering slogans, writing poems, preparing posters and singing songs for a period of 15-20 minutes. Students were made to study collaboratively with different materials. For these purposes the students performed the model once or twice a week about two months.At the end of the process, each group was applied the post-test which had been given to students at the beginning. When the test results were analyzed, it was observed that there was a significant difference between experiment and control groups. As a result, it was observed that average of reaching high level skills of experimental group is higher than the control group.During the process, to assess the achievements of behaviors had regarded as synthesis level, 50 points assessment form (rubric and portfolio) was prepared by the researcher for the students in experimental group. The content validity of the form was also addressed by the experts. At the end of analysis, it was observed that the outputs had meet the eighty percent of the behaviors set in the scale.On the other hand, during the course of interviews, the individuals claimed that the activities used in the model were entertaining because ?sitting consecutively? was so boring in the traditional model. They also added that they could find a chance to talk face to face and learn each other in this model. They also wanted to study at the learning centers at least once in a week. According to the video records, it was observed that giving students chance to move in the classroom and between stations helped them to gain social skills. Moreover, it was also observed that the students had a great fun during the lessons and they acquired some democratic values.