D. Şostakoviç'in viyolonsel yapıtlarına genel bakış
A general view of D. Shostakovic's works of violoncello
  1. Tez No: 231440
  2. Yazar: DİLBAĞ TOKAY
  3. Danışmanlar: PROF. ÇİĞDEM İYİCİL
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Şostakoviç, viyolonsel, repertuvar, partisyon, ifade, Shostakovich, violoncello, repertoire, score, expression
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 350
Özet
Bu metin çalışmasında 20. yüzyılın en önemli bestecilerinden biri olan Dimitri Şostakoviç'in hayatı, müzik tarihindeki yeri ve eserlerinin kronolojik incelenmesi ile viyolonsel için yazdığı iki konçerto ve viyolonsel-piyano sonatı ilişkilendirilerek, bestecinin müzik dili ve viyolonsel müziği arasında bağlar kurulacaktır.Bestecinin, genel viyolonsel repertuvarında oldukça önemli bir yere sahip olduğu bu eserlerde, viyolonselin tüm partisyon içerisindeki yeri, eserlerin karakterlerine ve diğer enstrümanlarla ilişkileri göz önüne alınarak, tını ve ifade değerlendirmeleri yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This dissertation focuses on the life of one of the prominent composers of the twentieth century: Dmitri Shostakovich, from the perspective of his stance in the history of music by making a comparative analysis of the chronology of his works and the two concertos he composed for the violoncello in addition to the Cello-Piano Sonata. It pursues a particular emphasis on the composer?s musical language and the musical language of the violoncello.In each of these specific works, which are renowned in the violoncello repertoire of the composer, violoncello?s significant role will be analyzed considering all movements, coherence with the accompanying instruments, and the composition?s character holistically as well as its tone color and style of expression.