Okul öncesi öğretmen adaylarının uygulama yaptıkları okul öncesi eğitim kurumlarında karşılaştıkları sorunların belirlenmesi
Determinating problems that the early childhood teacher candidates encounter in early childhood education organizations where they practice
- Tez No: 231497
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen adayı, Öğretmenlik Uygulaması, UygulamaSüreci, Uygulama Okulları, Teacher Candidate, Teacher Practice, Practice Process, PracticeSchools
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmen adaylarının öğretmenlikuygulamaları için gittikleri okul öncesi eğitim kurumlarında karşılaştıklarısorunları tespit etmek ve bu sorunlara çözüm önerileri getirebilmektir. Öğretmenyetiştirme programlarında, öğretmenlik uygulamaları kapsamındaki stajlardayaşanılan deneyimler, önemli bir yer tutmaktadır. Öğretmen adayları teorikderslerde edinmiş oldukları öğretmenlik mesleği ile ilgili bilgileri, uygulamadersleri kapsamında gittikleri kurumlarda uygulama fırsatı bulmaktadırlar.Öğretmen adaylarının meslekte kendilerini yetiştirebilmeleri için bu fırsatı en iyişekilde değerlendirmeleri gerekmektedir. Öğretmen adaylarının bu süreçteyaşamış oldukları sıkıntıları sıklıkla dile getirmeleri bu konudaki sorunların nelerolduğunun belirlenebilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle öğretmenadaylarının uygulama yaptıkları kurumlarda ne tür sorunlarla karşılaştıklarınıtespit etmek için, farklı alt boyutları kapsayan sorular araştırmacı tarafındanöğretmen adayları ile yapılan ön görüşmeler neticesinde hazırlanmıştır.Araştırmanın verileri alt problemlere göre analiz edilmiştir. Öğretmenadaylarının karşılaşmış oldukları sorunlarda kurum türünün bir etken olupolmadığı incelenmiştir.Araştırmanın evrenini, 2006- 2007 öğretim yılında Ankara ilindeki üniversitelerinokul öncesi eğitim programına devam eden 184 dördüncü sınıf öğrencisioluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ?Demografik BilgiFormu? ve ?Anket Formu? kullanılmıştır. Formlara verilen cevapların analizindesayı, yüzdelikler ve Ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda,öğretmen adaylarının uygulama yaptıkları eğitim kurumlarında; okul yöneticileri,sınıf öğretmenleri ve uygulama süreci ile ilgili sorunlar yaşadıkları tespitedilmiştir. Öğretmen adaylarının karşılaştıkları sorunların kurum türüne göreincelenmesi sonucunda da Kamu kurumlarına bağlı okul öncesi eğitimkurumlarına uygulama yapmak için giden adayların daha fazla sorun yaşadıklarıortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of the study is to determine the problems of the early childhoodteachers in the early childhood education organizations where they do practiceand developing suggestions to solve these problems. In the teacher educationprograms, the experiences obtained in the internships that the teacherpractices, takes an important place. Teacher candidates find the chance topractice the information about teaching profession that they learned in thetheoric lessons, in the organization in practicing lessons. The teachercandidates have to get the advantage of this oppurtunity in order to improvethemselves best. The fact that teacher candidates state these problemsfrequently, has deduced the necessity of determining what these problems arein this subject. That?s why, to determine what kind of problems that the teachersface in the organizations where they practice, the questions that containdifferent sub-groups, were prepared by the researcher after the results of thepre - interviews with teacher candidates. The data of the research was analisedwith regards to the sub - problems. It was examined If the organization type is afactor in the problems that the teacher applicants encounter.The universe of the research, is occured by 184 senior students that stillcontinues the early childhood education program in the universities of Ankaracity, in the year of 2006-2007. ?Demographic Information Paper? and?Questionaire Paper? was used as data collection tools in the research. In theanalyse of given answers to the papers, percentages and chi - square test wereused. At the final of the research, it was determined that the teacher candidateswere having problems with the school managers, class teachers and thepractice process in the education organizations were they practiced. Afterexamining the problems that the teacher encounter with respect to organizationtype, it is determined that, the applicants performing in early childhoodeducation organizations related to the public organizations, are experiencingmore problems.