Güvenlik nedeniyle zorunlu göç eden kadınların sosyal hizmet ihtiyacı
The social services needs of women who have been forced to emigrate due to the security reasons -a case study on ova district of the Adana
  1. Tez No: 231513
  2. Yazar: DENİZ GÜLEÇ GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. BERİL TUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: göç, kadın, zorunlu göç, kentlilesme, göç edilen yere geridönme egilimi, migration, women, forced emigration, adaptation to urban-life, tendency for returning to sending region
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu arastırmada, son yıllarda Güneydogu ve Dogu Anadolu BölgesindenAdana ili Ova Mahallesine güvenlik nedeniyle zorunlu olarak göç etmiskadınların sorunları ve ihtiyaçları belirlenerek, kadınların göç sonrasıkarsılasılan sorunlara yönelik çözüm arayıslarının, kentlilesme durumlarının,bas etme yollarının ve göç ettikleri yere geri dönme egilimlerinin ortayaçıkarılması amaçlanmıstır.Tarama modelinde, Güneydogu ve Dogu Anadolu Bölgelerinden Adana iliOva Mahallesine güvenlik nedeniyle zorunlu olarak göç etmis 120 kadınlagerçeklestirilen arastırmada, göç eden kadınlara kartopu örneklemyöntemiyle ulasılmıstır.Veriler, arastırmacının gelistirdigi görüsme formu aracılıgıyla toplanmıs vedüz, çapraz çizelgeler ve ki kare istatistigi uygulanarak arastırma raporuyazılmıstır.Arastırmada elde edilen sonuçlar söyle özetlenebilir; arastırma kapsamındagörüsülen kadınların, göç sonrasında yasadıkları en önemli sorunlarınbasında yoksulluk ve issizlik gelmektedir. Kadınlar, egitim düzeylerinin düsükolması ve dil sorunu yasamalarından dolayı çalısma ve kent yasamınakatılmakta güçlükler yasamaktadırlar. Ögrenim düzeyi görece yüksek olanlarile dil sorunu yasamadıgını ifade edenlerin kent hayatına daha fazla uyumsagladıgı, ögrenim düzeyi düsük olanlar ile dil sorunu yasayanların ise, kenteuyum saglamakta güçlük çekmekte oldugu saptanmıstır. Benzer sekildegörüsme yapılan kadınların hizmetlere ulasmaları da oldukça kısıtlıdır.Çogunlugu, saglık ve egitim hizmetlerine ulasmakta zorluklar yasamaktadır.Arastırmanın diger bir sonucu da göç eden kadınların yas durumlarına göregöç edilen yere geri dönme egilimlerindeki degisimdir. Kadınların yaslarıilerledikçe geri dönme egilimi de artmaktadır. Sonuç olarak, göç edenkadınlara daha çok hizmet götürülmesi gerektigi söylenebilecektir.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the post-migration solution-seekingapproaches, urban life adaptation levels, coping strategies, and returningtendencies of women that have lived through forced emigration from SouthEast and East Anatolia to the Ova district of the Adana city via the analysis ofthe their problems and needs.In this exploration model, research has been conducted on 120 women thathave lived through forced emigration from South East and East Anatolia tothe Ova district of the Adana city with the use of the snowball samplingmethodology for identifying the research subjects. Data were collectedthrough the interview form developed by the researcher, and the report hasbeen prepared by using basic, cross tables and the data were analyzed byusing chi square statistics. The main findings of the research are as follows;Poverty and unemployment have been identified as the most importantproblems realised after emigration by those women of forced emigrationincluded within this study. Women have difficulties in terms of involvement inwork-life and urban-life due to the fact that they have low education levels,and they are faced with linguistic problems. While those women withrelatively higher level of education and less linguistic problems, adapt tourban-life to a higher degree, those women with low levels of education andhaving trouble in terms of linguistics can not adapt to the urban-life, and theyalmost are living in an isolated state within their district.Similarly, the interviewees have limited access to social services. They havedifficulties in accessing to health and education services. Another finding ofthis research is related to the change of tendencies for returning to thesending region depending on the age of the migrants. As age of theimmigrants increases, the tendency for returning back to the sending regionalso increases. Consequently, it can be concluded that more social servicesare needed to be provided to emigrant women.