Women'n self assertion in Amy Tan's the Joy Luck Club and Jhumpa Lahiri's the namesake
Amy Tan'da kadınların kendi kendilerini savunmaları he Joy Luck Club ve Jhumpa Lahiri'nin the Namesake
- Tez No: 492005
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEMET METİN BARLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Amy Tan, The Joy Luck Club, Göç, Kültürlerarası Çatışmalar, Jhumpa Lahiri, The Namesake, Amy Tan, The Joy Luck Club, Intercultural Conflicts, Migration, Jhumpa Lahiri, The Namesake
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Göç, insanların sosyal, politik veya ekonomik nedenlerden dolayı, bir yerden başka bir yere taşınmasıdır. Göç etmek gönüllü olarak tercih edebilirler, ancak savaş ya da sosyal felaketlerden kaynaklanan koşullar nedeniyle zorunlu da olabilir. Milyonlarca insan, ailelerini desteklemek ve daha iyi iş imkânları elde etmek amacıyla kırsal kesimlerdeki evlerini terk ederek şehirlere göç etmektedir. Göçmen insanlar yerleşmeye çalıştıkları yerlerde çeşitli zorluklarla mücadele etmek zorunda kalırlar. Bu zorluklar göçmen toplumların sosyal ve psikolojik sorunlar yaşamalarına neden olur. Kadın ve çocuklar bu olağanüstü değişikliklerin kurbanlarıdır, çünkü kendilerine ait yerli bir kültürle büyümüşlerdir ve yeni bir kültüre adapte olmaları zordur. Amerika Birleşik Devletleri dünyanın birçok bölgesinden göç alan ülkelerden biridir. Asya kıtasından insanlar güvenli ve rahat bir hayat yaşamak için Amerika Birleşik Devletleri‟ne göç eden göçmenler arasındadır ve diğer göçmenler gibi onlar da kültürel adaptasyon konusunda bazı sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Göçmen vatandaşların yaşadığı zorluk ve sıkıntılar birçok sanat dalı ve edebiyat aracılığıyla yansıtılır. Çin kökenli Amerikalı yazarlardan Amy Tan ve Hindistan kökenli Amerikalı yazar Jhumpa Lahiri bu göçmen edebiyatına katkısı olan önemli yazarlardır. Tan ve Lahiri eserlerinde kadınların kendi yerli kültürlerinden dolayı yaşadıkları zorlukları ve yeni kültüre alışmaya çalışırken yaşadıkları sorunları dile getirirler. Amy Tan‟ın The Joy Luck Club adlı eseri ve Jhumpa Lahiri‟nin The Namesake adlı romanı bu çalışmada incelenecek ve bu eserlerde göçmen kadınların yaşadıkları zorluklar irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
Migration is the movement of groups of people from one place to another for social, political or economic reasons. People may choose to move or migrate voluntarily, but it can also be by force due to war or environmental disasters. Millions of people leave their rural homes to live in the cities where they hope to find better jobs and support their families. The immigrants will face struggles and difficulties to cope with in the new land. These difficulties may lead to psychosocial problems among the immigrated societies. Women and children are victims of these tremendous changes; because they have grown up in native culture of their own and it's difficult to adapt a foreign culture. The United States has been one of the countries that receives immigrants from all parts of the world. Asian people are among those who immigrate and settle in the United States for a secure and comfortable life. And like other immigrant citizens they have conflicts of cultural adaptation. Their struggles are presented by different genres of art, including literature which reflects their sufferings, conflicts and feelings. Asian-American women writers, such as Chinese-American writer Amy Tan and the Indian-American writer Jhumpa Lahiri have contributed in raising the unheard voices of women immigrants who were silent for years. The Joy Luck Club by Amy Tan and The Namesake by Jhumpa Lahiri are the major novels that will be studied in this thesis, and the conflicts that women immigrants face will be the central argument of this thesis.