Türkiye'deki üniversite ve halk kütüphanelerinde yaşanan kataloglama sorunları ve kataloglama birimlerinde çalışan personelin eğitim gereksinimleri
Emerging cataloging problems in university and public libraries and educational needs of staff working in cataloging departments in Turkey
  1. Tez No: 529216
  2. Yazar: ERGİN ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİT BULUTHAN ÇETİNTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kataloglama ve Sınıflama Sorunları, Kataloglama ve Sınıflama Eğitimi, Eğitim Gereksinimleri, Üniversite ve Halk Kütüphaneleri, Cataloging and Classification Problems, Cataloging and Classification Education, Education Needs, University and Public Libraries
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Günümüz bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler toplumun hemen her kesimi birçok açıdan etkilemektedir. Bu gelişmeler, günceli yakalayıp dünyaya ayak uydurabilmekaçısından toplumsal olarak birçok alanda yeniliklere gidilmeyi zorunlu kılmıştır. Bu durumdan, kütüphanelerin kataloglama birimlerinde çalışan kişiler de nasibini almış ve kataloglama ve sınıflama alanlarına yönelik ortaya çıkan yeni kural ve standartları veya kavramsal modelleri benimseyip uygulamalarına yansıtmak zorunlu kalmışlardır. Bu zorunluluk kataloglama birimlerinde çalışan personelin, kataloglama ve sınıflama alanlarındaki bilgi ve becerilerini geliştirmek için ihtiyaç duydukları eğitim programlarının önemine ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmanın amacı; üniversite kütüphaneleri ile (halk kütüphanelerini temsilen) Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Kataloglama Merkezi'nin kataloglama birimlerinde çalışan personelin gelişen ve değişen teknolojiyle bağlantılı olarak kataloglama süreçlerinde karşılaştıkları problemlerini belirlemek ve bu alandaki eğitim gereksinimlerini ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda araştırma hipotezi;“kütüphanelerin kataloglama birimlerinde çalışan personelin gelişen teknolojinin de etkisiyle değişen ve çeşitlenen kataloglama uygulamalarında yaşamış oldukları sorunların minimize edilmesinde alacakları nitelikli eğitimlerin rolü vardır”şeklinde kurulmuştur. Çalışmanın kapsamını Türkiye'deki“tüm devlet ve vakıf üniversiteleri kütüphaneleri”ile“Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi Kataloglama Merkezi”oluşturmuştur. Betimleme yönteminin kullanıldığı çalışmada veri toplama tekniği olarak da“anket”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, araştırma hipotezi doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today's rapid developments in information and communication Technologies influence almost allparts of society in manyways. These developments have forced to us in many ways sociallyin order to be up to date by catching up with innovations in the world. In this case, the people working in the cataloging departments of the libraries have also been obliged to adopt and apply the new rules and standards or conceptual models that have emerged for the fields of cataloging and classification. This requirement raises the importance of the training programs that the staff working in the cataloging departments need to develop knowledge and skills in the fields of cataloging and classification. The purpose of thisstudy is; to identify the problems faced by the staff working in the cataloging units of university libraries and the Adnan Ötüken Public Library Cataloging Center (representing the public libraries) in the cataloging process in relation to developing and changing technology, and to reveal the education needs in this area. In accordance with this purpose the hypothesis of the study was formulated as:“In minimizing the problems faced by the staff working in the cataloging units of the libraries in the changing and varied cataloging applications due to the developing technology; there is a role of qualified education”. The scope of the work consists of all state and private university libraries in Turkey and Adnan Ötüken Public Library Cataloging Center. In the study that has a descriptive method, the data have been gathered through questionnaire technique. At the end of the research, the research hypothesis has been confirmed.