Afganistan üniversite kütüphanelerinin bilginin organizasyonu açısından değerlendirilmesi
Afghan university library evaluation i̇n terms of the organization of i̇nformation
- Tez No: 393447
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ATILGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilginin Organizasyonu, Kataloglama, Bilgi Erişim, Üniversite Kütüphaneler, Afganistan Üniversite Kütüphaneler, İnformation, Organization of İnformation, Cataloging, İnformation Access, University Libraries, Afghanistan University Libraries
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bilgi ve iletişim teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşması bilgi kaynaklarının artırılmasına ve geliştirilmesine yol açmış ve bilginin depolanması ve yeniden hızlı bir şekilde erişilmesine yönelik farklı ve etkili yöntemleri zorunlu kılmıştır. Bu doğrultusunda bilginiin doğru düzgün biçimde düzenlenmesi ona yerel, ulusal bölgesel ve uluslararası düzeyinde erişimini kolaylaştırmış ve hızlandırmıştır. Bu çalışmada bilginin organizasyonu özellikle kataloglamanın tanımı, amacı, yapısı, işlevleri, tarihsel geçmişi ve uluslararası gelişmeri tanımlanarak Afganistan'daki durumu değerlendirilmiş ve ona göre ülkede kataloglama eğitimin gerekliliği açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde seçilen Afganistan üniversite kütüphanelerinin dermelerinde bulunan bilgi kaynaklarınnın organizasyonu biçimi değerlendirilmiştir. Kütüphanelerden örnek olarak farklı konular ve materyal türlerde seçilen bibliyografik kayıtlar uluslararası standartlarla ölçülmüş ve sonucunda bulunan hatalar ve eksikler belirlenmiş ve açıklanmıştır. Çalışmada 16 sorudan oluşan bir betimleme ankite de uygulanmış ve katılımcılardan alınan görüşlar ışığında Afganistan ünivesite kütüphanelerinin personelin ve yönetim kademelerin mesleki durumu, performasları, kütüphanelerin hizmet seviyesi ve kalitesi, nicel ve nitel olarak kullanıcının bilgi gereksinimlere karşılayıp karşılamaması, bugünki ihtiyaçlara bakıldığında yeterince güncel bilginin bulunup bulunmaması, erişim durumu ve bilginin organizasyonunda uluslararası standartlara uygun olup olmaması saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Development and widespread of the informatıon and communication technology has led to the increasing and progressing of the information resources and has enforced different and effective methods intended to storing and quickly retrieval of knowledge. İn this direction the arrangement of information in correct and smooth form has facilitated andaccelerated accessing it in local, national, regional, and international level. İn this research as well as defining of the organization of information, particularly definition, purpose, functions, history and developments of cataloging in international level, also has studied Afghanistan's status and According to him the necessity of cataloging education in the country has described. İn The third part of the study, organization method of the information resources was evaluated which found in the collection of the selected Afghan university libraries. As examples selected bibliographic records from the libraries in different subjects and type of material, measured by international standards, in the result situated errors and missings has set and explained. Additionally a 16 questions consisting description survey has been applied in this study and in the light of the views taken from participants Afganistan unıversity library staff and management positions professional status, performances, service level and quality of the libraries, meet the user's information needs of both quantitative and qualitative, Considering the needs of today, lack off sufficient up to date resources, access status and whether it has been determined in accordance with international standards in the organization of information.