Muazzez Tahsin Berkand'ın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri
Muazzez Tahsin Berkand?s life, her literary personality, and her works
- Tez No: 231524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDDIKA DİLEK YALÇIN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Muazzez Tahsin Berkand, popüler roman, popüler ask romanı, Türk sineması, Muazzez Tahsin Berkand, popular novel, popular love novel, Turkishcinema
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 600
Özet
XIX. yüzyılda yasadıgımız ?kültür degismesi? ile birlikte popüler kültür ön plana çıkarve popüler bir edebiyat meydana gelir. Ortaya konan eserlerden biri de popülerromanlardır.Tanzimat devri Türk edebiyatında roman, iki koldan ilerler. Bunlardan ilki NamıkKemal ekolü olarak bilinen edebî roman; digeri de Ahmet Mithat ekolü olarak bilinenpopüler romandır.Popüler romanın ilk örneklerini veren Ahmet Mithat'tan sonra ?Ara Nesil? adı verilendönemde popüler romanda bir artıs gözlenir. Popüler romanlar önce gazetelerde tefrikahâlinde yayınlandıktan sonra kitap olarak basılır. Servet-i Fünûn, Fecr-i Âti ve Millîedebiyat devirlerinde de popüler romanlar yazılır.Cumhuriyet devrine gelindiginde popüler roman tefrikalarında ve kitaplarında birpatlama yasanır. Popüler roman, türlere ayrılır. Bunlardan biri de ask romanlarıdır ve1930-1980 yılları arasında bu tarz romanların sayısında artıs yasanır.Cumhuriyet devrinde özellikle kadın yazarlarımız, popüler ask romanlarının öncüsüolurlar. Bunlardan biri de Muazzez Tahsin Berkand'dır. Türk romanı ve sinemasındaönemli bir yer teskil eden Berkand, diger popüler yazarlarımız gibi Türk edebiyattarihinde ikinci plana atılmıstır ve eserleri, simdiye kadar incelenmemistir. Buçalısmamızda popüler ask romanları ile ün kazanan Berkand'ın edebî kisiligini ve Türkedebiyatındaki yerini ortaya koymaya çalıstık.Berkand'ın romanlarını üç kısıma ayırmak mümkündür. Bunlardan birinci kısmı, telifromanlar olusturur ve Berkand'ın yirmi telif romanı bulunmaktadır. Telif romanlarınözetleri sunularak romanlar; temaları, kisileri, zamanı ve mekânı açısından incelenir.Böylece romanların kültür, sanat ve edebiyat tarihi açısından önemi ortaya konmayaçalısılır. Berkand'ın romanlarının ikinci kısmını yirmi bir uyarlama romanı ve üçüncükısmını da altı tercüme romanı olusturur. Çalısmamızda bu romanların özetleri yeralmaktadır. Ayrıca Berkand'ın romanlarından Türk sinemasına da yirmi bes filmuyarlanmıstır. Berkand, her ne kadar popüler romanları ile tanınsa da onun onlarcahikâyesi ve çocuk kitabı da bulunmaktadır.Berkand, popüler Türk romanı ve sinemsı açısından önemli bir yere sahip olmasınaragmen eserleri, simdiye kadar Yesilçam kültürü olarak algılanageldigi için Türkedebiyat tarihinde ikinci plana atılmıstır. Oysa ki genis yıgınlara hitap eden bu eserler,edebiyat ve kültür tarihimizin önemli birer parçasıdırlar. Bu bakımdan Berkand veeserleri hakkında bir yüksek lisans tezi hazırlayarak edebiyat tarihimizdekibosluklardan birini doldurmaya çalıstık.
Özet (Çeviri)
Together with the ?cultural innovation? occurred in the 19th century, popular culturecomes to the force, and a popular literature becomes a reality. Some of the worksperformed are the popular novels.In Turkish Literature of ( Tanzimat )Administrative Reforms in Ottoman History, novelgoes forward through two directions. First of them is the literary novel which is knownas Namık Kemal school, and the other one is the popular novel known as Ahmet Mithatschool.After Ahmet Mithat, who gave the first samples of the popular novel, an increase isobserved at the popular novel in the period named as ?interim generation?. Popularnovels are first published in the newspapers as serialized literary works, and then theyare published as books. Also in the ages of Servet-ı Fünûn, Fecr-i Ati and NationalLiterature, popular novels are written.When the age of Republic reaches, an expansion occurs in the serials and books ofpopular novels. Popular novel consists of different types. One of them is the popularlove novel, and an increase exists between the years 1930 and 1980 in the numbers ofthese types of novels.In the era of Republic, especially our women writers are the innovators of the popularlove novels. One of them is Muazzez Tahsin Berkand. Berkand, who has got animportant role in Turkish novel and cinema, has been postponed in the history ofTurkish Literature like our other popular writers, and her works haven?t been searchedup to now.In our study, we have tried to explain Berkand?s literary personality, who has got fameby her popular love novels, and her place in Turkish Literature.It is possible to divide Berkand?s novels in to three parts. The first part of these consistsof copyright novels, and Berkand has got twenty copyright novels. By presenting thesummaries of the copyright novels, the novels have been searched according to theirthemes, characters, time and locations. In this way, it has been tried to show theimportance of the novels in the aspect of culture, art and literature. The second part ofBerkand?s novels consists of twenty one adaptation novels, and the third part consists ofsix translated novels. In our study, there exist the summaries of these novels.Furthermore, of Berkand?s novels, twenty five films have been adapted to Turkishcinema.Though Berkand is known by her popular novels, she has also got tens of stories andchild books.Despite the fact that Berkand has got an important role in the aspect of the popularTurkish novel and cinema, since her novels have been reconnised as Yesilçam cultureup to now, she has been postponed in the history of Turkish Literature. On the otherhand, these works that address to large societies are each important parts of our culturaland literary history. For that reason, preparing a M. A. Thesis about Berkand and herworks, we have tried to fill in one of the spaces in our literary history.