Ankara Kızılırmak suyu projesi sürecine sivil toplum kuruluşlarının müdahaleleri
Interventions of non-govermental organizations to Ankara Kızılırmak water project
  1. Tez No: 231577
  2. Yazar: METİN KARAHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ÜLKÜ SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kızılırmak Suyu, Sivil Toplum, Toplumsal Hareketler, Çevre, Çevre Kirliliği, The Kızılırmak Water-Supply Project, Civil Society, Social Movements, Environment, Environmental Pollution
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmada Ankara'ya su sağlamak amacı ile yapılan Kızılırmak Suyu Projesine sivil toplum örgütlerinin müdahaleleri incelenmiştir. Ankara'da 2006 yılında düşen yağış miktarının az olmasından kaynaklı su sıkıntısı yaşanmasının ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kızılırmak Suyu Projesi'ni su sorununa bir çare olarak sunmuştur. Kızılırmak Suyu Projesi, Kızılırmak Suyunun uzun vadede çevre ve insan sağlığına zararlı olacak kimyasallar içerdiği, maliyetinin yüksek olduğu iddia edilerek sivil toplum kuruluşlarının hedefi haline gelmiştir. Kızılırmak Suyu Projesi sürecinde yükselen itirazları, çevre konusunda yükselen duyarlılık bağlamında ele almak gerekmektedir. Bu bağlamda, öncelikle çevre kavramı ve çevre sorunları konusuna odaklanılmış, çevre sorunlarıyla ilgili dünyadan örnekler incelenmiştir. Bu örnekler, Kızılırmak Suyu Projesi süreci ile bir kıyaslama yapmaya olanak tanımaktadır. Çalışmada, sivil toplum kuruluşlarının Kızılırmak Suyu Projesi sürecine müdahaleleri, yapılmış olan derinlemesine mülakatlar ile incelenmiştir. Bu mülakatlar doğrultusunda Kızılırmak Suyu Projesi sürecine müdahil olan örgütlerin faaliyetleri; Kızılırmak Suyu Projesi bağlamında sivil toplum kuruluşlarının çevre ve insan sağlığı açısından risk taşımakta olan politikalara nasıl yaklaştığı, bu politikaların durdurulması için ne gibi faaliyetlerde bulundukları, bu faaliyetlerde bulunurken kullandıkları yöntemler ve karşılaştıkları zorluklar araştırılmıştır. Bu bağlamda devlet kurumları ile yürütülen ilişkiler, siyasi platformdaki partiler ile olan ilişkiler, medya ile olan ilişkiler, halk ile olan ilişkiler ve diğer örgütler ile olan ilişkiler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The activities of non-governmental organizations protesting the Kızılırmak Water-Supply Project is the main focus of this study. In 2006, drought became a serious problem in Ankara while the Municipality of Ankara initiated the Kızılırmak Project as a solution. This project has become the target of several non-governmental organizations due to its perceived risks. The Kızılırmak Water is alleged to contain chemicals harmful for the environment and human health. Besides, since its cost is quite high, it is claimed that this project paves the way for the privatization of water. The opposition against this project is, in part, related to the growing concern for environmental issues. That is why the concept environment and environmental problems are examined in the study. For providing the opportunity to make a comparison with the Kızılırmak case, certain environmental problems from both the developed and underdeveloped countries are also investigated. As for the Kızılırmak case, in-depth interviews are conducted for exploring the dimensions of the intervention of certain non-governmental organizations. The interviews focus on their activities, the methods they use for dealing with the problem, and the way they approach the environmental issues risky to human health. The interviewed non-governmental organizations? relations with the people, mass media, government, and other organizations are also among the investigated issues.