1945-1980 arası Türkiye'de İngilizce eğitimi
The English education in Turkey between 1945 and 1980
  1. Tez No: 231601
  2. Yazar: BİLAL GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR KASALAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Eğitim Sistemi, İngilizce Eğitimi, Yabancı Dil Eğitimi, Yabancı Dil Eğitim Politikası
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, İngilizcenin XX. yüzyılda evrensel anlamda tüm dünya milletleri tarafından bir ?Lingua Franca?(ortak dil) olarak kabul edilmesine paralel olarak, İngilizcenin bir ders olarak öğretim kurumlarında okutulmasına ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışılmaları, nihayetinde bu uğurda girişilen çabaları, başarılı veya başarısız iyileştirme denemelerini, Türkiye'nin o dönem bulunduğu siyasi ve konjonktürel şartlar dâhilinde yorumlayarak ortaya koymaktadır.Çalışmamızın çıkış noktasını, Türkiye'nin II. Dünya Savaşı ertesinde iki kutuplu dünya düzenine doğru ilerleyen küresel yapılanmanın Demokratik kanadını oluşturan Batı dünyası ile yakınlaşma çabaları ve bu maksatla oluşturulan politikanın güdümünde gelişen ülke içi kültürel değişimler ve daha özelde İngilizce Öğretimi ve geçirmiş olduğu süreçler teşkil etmektedir.Türkiye Cumhuriyeti diğer alanlarda olduğu gibi eğitim alanında da Osmanlı imparatorluğunun yüzyılları kapsayan mirasını devralmıştır. Kendisine miras kalan öğretim kurumları ve okutulan yabancı dili bir süre benimsemiştir. Nitekim Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile öğretim kurumlarını düzenlemiş, fakat uzun yıllar yabancı dil olarak okutulan Fransızcanın yerini İngilizceye bırakması ve birinci yabancı dil olarak öğretim kurumlarında kabul edilmesi 1955 yılına kadar gerçekleşemediği çalışmada varılan saptamalar arasında yer almaktadır. Sonraki yıllarda Avrupa Konseyi ile oluşturulan ortak işbirliği çerçevesinde bir takım düzenlemelerin yapıldığı da bu çalışmada elde edilen bulgulardan biridir.
Özet (Çeviri)
This study aims to present the attempts to make English a subject and a widely accepted foreign language in schools, eventually the efforts experienced in this direction, successful or failed amendment attempts, taking the consideration the circumstances that Turkey was undergoing that times in parallel with the fact that English was accepted as a ?Lingua Franca? for granted by all nations.Our study?s based on the point that Turkey had intentions to get close contacts with West World, a democratic part of the global order leading to two poled world order, this point also contains the processes that English Education had undergone and domestic cultural change with an idea focused on and specifically foreign language education resulting from this political actionsThe Turkish Republic took a heritage containing centuries experiences as in other fields. Turkey let old education institutes and foreign language stay alive for a while. It reordered the Education organs with ?Tevhid-i Tedrisat?, but it was 1955 when French that had been studied as a foreign language for centuries was replaced with English, eventually English was accepted the first foreign language at the education organs. This fact is the one of the points acquired in this study. One another finding is that some regulations was made in accordance with cooperation between Turkey and The European Council the next years.Key words : Turkish Education System, English education, Foreign Language Education, The policy of Foreign Language Education.