AB mali yardımları ve AB'nin yeni üye ülkeleriyle Türkiye üzerine ampirik bir inceleme
Eu financial aids and an ampirical analysis on new members of EU and Turkey
  1. Tez No: 231605
  2. Yazar: İKBAL YEĞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT KÖSEKAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: AB Mali Yardımları, AB'nin Yeni Üye Ülkeleri, Türkiye, Granger Nedensellik Testi, EU Financial Aids, New Member Countries of EU, Turkey, Granger Causality Test
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Avrupa Birliği kurulduğundan beri hem Birlik içinde ekonomik kalkınmışlık farklarının azaltılmasını sağlamak için üye ülkelerine hemde Birliğe tam üye olmaları için hazırlamak ve AB'ye uyumlarını artırmayı sağlamak için de aday ülkelerine mali yardım imkanları sunmaktadır. Bu kapsamda aday ülke olan Türkiye'de bu yardımlardan uzun bir zamandan beri yararlanmaktadır.Bu çalışmada, AB'ye yeni üye olan ülkeler arasından seçilen yedi ülke ile Türkiye için, gerek aday ülke oldukları süreçte gerekse üyelik süreçlerinde verilen yardımlar ile ilgili ülkelerin milli gelirleri dolayısıyla büyümelerinde herhangi bir etkiye sahip bulunup bulunmadığı incelenmiştir. Yapılan inceleme sonucu, yardımlar ile milli gelir arasında herhangi bir nedensellik ilişkisine rastlanmamıştır.Fakat, analizimize dahil olan yıllar kapsamında ilgili ülkelerin milli gelirlerinde artış olduğu görülmekte olup bu artışın AB yardımlarının dışındaki farklı faktörler tarafından sağlandığını göstermektedir. Burada dikkati çeken, AB fonlarının genellikle sosyal nitelikte olmasıdır. Yani yardımlar çevre, eğitim, kültür gibi alanlara ağırlıklı olarak verilmektedir. Dolayısıyla verilen yardımlar, milli gelir üzerinde etkisini kısa sürede gösterememektedir. Benzer şekilde, AB verdiği yardımlarda ülkelerin milli gelirlerini dikkate almadığı, başka faktörlerinde yardımların verilmesinde etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Since its establishment, European Union (EU) have been offering financial resources both for member states to lessen development diversities within the union and for candidate states to prepare them for full membership. In this respect, as a candidate state, Turkey has been benefiting from these financial aids since a long time.In this study, we examine whether EU financial funds received during the EU candidateship have any impact on national income levels therefore economic growth for Turkey and seven selected new member countries of EU. Our results suggest that there is no causality relationship in any direction between EU?s financial support and national income levels.However, there is an increase in national income levels and this increase appears to come as a result of different factors rather than just EU aids over the period we observed in the study. What is noteworthy here is EU funds seem to have a social character. In other words, aids are predominantly offered for specific areas such as environment, education and culture. Accordingly, financial funds not received show their effect on national income in the short term. Similarly, it is clearly seen that EU is not taking into account of national incomes in aids, but there are other factors that influence decision making process of the EU.