Kosova sorununun ortaya çıkışı ve Balkanlar üzerine etkileri
The appearing of Kosovo matter and it?s effects on Balkans
  1. Tez No: 231616
  2. Yazar: NUMAN BAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TİMUÇİN KODAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kosova, Yugoslavya, Balkanlar, Hazar Havzası Enerji Kaynakları, Kosovo, Yugoslavia, Balkans, Caspian Region Energy Resources
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
I. Dünya Savaşının sonrasında oluşan şartlar ve uluslararası sistemin özellikleri Yugoslavya'nın kurulmasında etkili olmuş ve daha önceden bir arada yaşamamış ulusların bir araya gelmesine sebep olmuştur. Uluslararası şartların bir araya getirdiği halkların oluşturduğu Yugoslavya, Soğuk Savaşın bitmesi ile birlikte küreselleşmenin getirdiği mikro milliyetçi akımlara dayanamamış ve parçalara ayrılmıştır. Günümüzde Yugoslavya topraklarında 7 devlet yaşamaktadır. Slovenya Cumhuriyeti hariç bu coğrafyada bulunan diğer bütün devletler ekonomik ve siyasi açıdan istikrarsız veya istikrarsızlığa neden olabilecek devletlerdir.Kosova sorunu tarihsel temelleri olan, çok boyutlu bir sorundur. Küresel güçlerin Balkanlar üzerindeki hesapları dikkate alındığında Kosova sorunu, tüm Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu'nun İstikrarını doğrudan etkileyebilecek bir görünüme sahiptir. Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi ile Kosova sorunu çözüme ulaşmamış, aksine daha da karmaşık bir hale gelmiştir. Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin kısa vadedeki yansımaları Ağustos 2008'de Rus-Gürcü savaşı sonrası yaşanan gelişmelerde görülmüştür.Kosova, Sırbistan ve Kosovalı Arnavutlar arasında bir sorun olmaktan çıkmış, büyük güçlerin arasındaki bir mücadele alanına dönüşmüştür. Bu mücadele alanının bir tarafını Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri teşkil ederken, diğer tarafını ise Rusya Federasyonu'nun başını çektiği Kosova'nın emsal teşkil etmesinden endişe duyan devletler teşkil etmektedir.Adriyatik ve Ege Denizlerine en kısa yoldan ulaşım imkânı vermesi ve Balkanların merkezinde olması sebebiyle stratejik açıdan önemli bir konumda bulunan Kosova'da başlayan olaylar, Yugoslavya için sonun başlangıcı olmuştur. Ancak Yugoslavya'nın dağılma sürecinin Kosova ile son bulmayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The conditions occured after the World War I. and the characteristics of international system been effective in founding of Yugoslavia had caused different nations to come together that never lived together ever before. Consisting of nations that international conditions brought together, Yugoslavia, could not stand the consequences of ending of cold war and the micro nationalist trends caused by globalisation, and separeted into pieces. Today 7 different countries are found over old Yugoslavia lands. Except Slovenia Republic all of the other countries over this lands are instable or may cause instabilation both economically and politically.Kosovo matter is a multidimensional one that has historical bases. Considering the plans of global powers over Balkans, Kosovo matter seems likely to effect the stabilation of all Balkans, Caucases, and the Middle East. By Kosovo?s announcing it?s independence the matter became more complicated contrary to come to a solution.The short term reflections of Kosovo?s announcing it?s independence had been seen at the developments after the august 2008 Russia-Georgia war. Kosovo had not been a matter between Serbia and the Albanians living in Kosovo anymore but a strugle area between the big powers. While the USA and it?s allies constitute one part of the arena, the countries headed by Russia which are worried that Kosovo could precedent, are at the other part.The events started in Kosovo which is in a strategically important location because of giving oppurtunity to reach Adriatic and the Aegean seas in the shortest way and being in the center of Balkans, had been the starting of the end for Yugoslavia. But the process of Yugoslavia?s dismembering is not being considered to end with Kosovo.