Avrupa güvenlik ve savunma politikasının ortak bir Avrupa ordusu oluşturma yönünde gelişimi
Progressiveness of European security and defence policy to constitute a common European armed forces
- Tez No: 231617
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TİMUÇİN KODAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD, AGSP, Avrupa, Savunma, Güvenlik, Politika, NATO, ODGP, Maastrih, USA, ESDP, Europe, Foreign, Security, Defence, Maastricht, NATO, CFSP
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tezin amacı; II. Dünya Savaşı sonrasında yeni güvenlik tanımları yapmak ve bu güvenliği yeni organizasyonlarla sağlama amacı güden özelde batı Avrupa devletleri genelde ise Atlantik ittifakı ile birlikte Avrupa devletlerinin savunma ve güvenlik alanında yaptıkları girişimleri, yapılan bu girişimlerde ulaşılmak istenenin bir Avrupa ortak ordusu olup olmadığını ve bunu destekleyecek ortak endüstriye bakış açılarını incelemektir.Yukarıda belirtilen konuları incelemeyi amaçlayan bu çalışma, dört bölümden meydana gelmiştir. Birinci bölümde; savunma ve güvenlik oluşturma süreçleri kapsamında tarihsel gelişim ve bu zaman diliminde yapılan zirvelerde karara bağlanan antlaşmalar, ikinci bölümde; savunma ve güvenlik alanında yaşanan değişmeler, bu çerçevede AB hedefleri ve 11 Eylül 2001 sonrası süreçte ABD ve Rusya'nın etkileri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde; bir silahlı kuvvetler oluşturmaktaki hedefleri ve bu askeri güce verilebilecek görevler ve dördüncü bölümde, ODGP çerçevesinde AGSP destekleyecek olan endüstriyel yapılar ele alınmıştır.ODGP'nin bir parçası olarak AGSP, AB'nin mevcut olan bütün kaynaklarını kullanarak, uluslararası sistem içerisinde, küresel bir siyasi aktör haline gelmesi için gerekli olan güçlü, tutarlı ve özellikle de etkili bir biçimde davranabilmesini sağlayacak olan öğesidir. Sonuç olarak AB'nin temel gayesi, uluslararası krizlere müdahale edebilecek yeteneklerini geliştirmek veya artırmak, böylelikle politik alanda oluşturduğu kurumsal çerçeveyi destekleyecek bir askeri güç elde etmektir. Fakat yeteneklerinin buna yetip yetmeyeceği, kendi iç ve uluslararası dinamiklere bağlıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to research, especially West European and in general Europe and Atlantic Alliance?s intentions, to build firm security organisations in relation with new security definitions that have been formed after II. World War. This stduy tries to find out whether the EU attempts in the field of defence and security try to attain a common European armed forces and EU members? point of view about a common industrial basis which shall support this forces.This study comprises four chapters which aim to figure out the above mentioned subjects. The first chapter examines historical progress in the context of creating defence and security instruments and progression of treaties at the summits in this epoch. In the second chapter, EU objectives in relation with the changes in the field of defence and security and the US and Russia relation post 11 Sptember are examined. The third chapter examines the goals to form a possible common armed forces and their possible missions, and the fourth chapter examines industrial base to support CFSP and progressiveness of provisioning in defence related articles.As part of CFSP, ESDP is an instrument of EU that makes EU a mighty, credible, effecetive global role player in international affairs by using all means of resources. Consequently, the main objective of EU is to form military structure to support its institutional framework in the political stage that improves its capabilities to intervene the international crisis. But it is both related to internal and international dynamics whether its capabilities are sufficient or not.