Isparta Antalya Burdur üretim işletmelerinin çevre konularına ve çevre muhasebesine yaklaşımlarına ilişkin bir araştırma
A research on attitudes of manufacturing companies regarding environmental issues and environmental accounting
- Tez No: 231645
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VESİLE ÖMÜRBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre Muhasebesi, Çevresel Maliyetler, Çevresel Etki Değerleme, Çevresel Raporlama, Çevresel Denetim, Environmental Accounting, Environmental Cost, Utilizing of Environmental Effect, Environmental Reporting, Environmental Auditing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Günümüzde ekonomik kalkınma ve büyümenin odak noktaları olarak kabul edilen işletmeler, ekonomik gelişimde önemli katkıları bulunmakla birlikte bölgesel ve küresel kirliliğe de yol açmaktadırlar.İşletmeler, toplumda çevre bilincinin gelişmesi ve çıkar gruplarının taleplerindeki değişmelere paralel olarak çevreye olan etkilerini azaltmak ve kontrol altına alabilmek için önlemler almak zorunda kalmışlardır. İşletmeler doğal çevreyi koruma amaçlı yapılan faaliyetleriyle ilgili çıkar gruplarını bilgilendirmek için muhasebe sistemi ve bu sistemin çıktısı olan mali tabloları kullanmaktadır. Geleneksel muhasebe sisteminde çevresel faaliyetlerin muhasebeleştirilmesi konusunda yaşanan sıkıntılar çevre muhasebesi anlayışını ortaya çıkarmıştır.Bu çalışmada çevre muhasebesi ve çevre muhasebesinin muhasebe türleri üzerine etkileri ortaya konulmaya çalışılmış ve Isparta- Antalya- Burdur illerinde faaliyet gösteren üretim işletmelerinde anket uygulaması yapılarak sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Besides having significant contribution to economic development, businesses recognized as the focal point of economic development and growth cause regional and global pollution. Businesses, have had to take precations in order to reduce and under control the harmful impacts to enviroment.Businesses use accounting system and financial statements with the output of this system as to inform the interest groups related to activities protecting natural enviroment.Difficulties of enviromental activities about accounting issues revealed to understanding of enviromental accounting in the traditional accounting system. İn this study, enviromental accounting and its effects on accounting types is worked and public survey is held in operating and production place in Isparta-Burdur-Antalya provinces. And then of this poll were evaluated.