Yabancı dil hazırlık eğitimi alan ve almayan anadolu lisesi öğrencilerinin yabancı dil özyeterlik algılarının ve ingilizce dersine yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation of the attitudes toward english lesson and perceptions of foreign language self-efficacy of anatolian high school students who have taken preparatory class and those who have not
- Tez No: 231680
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLAY BÜMEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: İngilizce hazırlık eğitimi, özyeterlik algısı, tutum, İngilizce özyeterlik algısı, İngilizce'ye yönelik tutum, English preparatory education, Self efficacy perception, Attitude, English Self efficacy perception, Attitudes towards English
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ege Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
 - Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırmada hazırlık eğitimi alan ve almayan Anadolu Lisesi öğrencilerinin İngilizce özyeterlik algıları ve İngilizce'ye yönelik tutumları incelenmektedir. Çalışma ilşkisel tarama türünde, nicel bir araştırmadır. Araştırmanın amacı; yabancı dil hazırlık eğitimi alan ve almayan Anadolu Lisesi öğrencilerinin İngilizce dersine yönelik tutumları ve yabancı dil özyeterlik algılarını karşılaştırmak ve bu grupların tutumlarıyla özyeterlikleri arasındaki ilişkiye bakmaktır.Araştırmanın örneklemini, İzmir ilinde yer alan 48 Anadolu Lisesi'nden seçkisiz olarak belirlenen 15 okulun hazırlık eğitimi alan 11. sınıf öğrencileri ve hazırlık eğitimi almayan 11. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Öğrenci sayısının yoğunlaştığı Konak, Bornova, Karşıyaka, Çiğli ve Menemen ilçelerinde bulunan okullardan seçilen öğrenciler küme örnekleme yöntemiyle çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya, ölçeklerin deneme uygulaması sırasında 300 öğrenci, esas uygulama sırasında 775 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin özyeterlik algıları ve tutumları araştırmacı tarafından geliştirilen ölçekler ile belirlenmiştir. Ölçekler oluşturulurken ilk olarak alanyazın taraması yapılmış ve her iki ölçek için de madde havuzu oluşturulmuştur. Kapsam geçerliğini sağlamak amacıyla taslak formlar için uzman kanıları alınmıştır. Uzmanların eleştirileri dikkate alınarak uygun olmayan maddeler ölçeklerden çıkarılmış ve deneme formları oluşturulmuştur. Bu formlar 300 öğrenciye uygulanmıştır. Deneme uygulamasının sonunda elde edilen verilere açıklayıcı faktör analizi yapılmış, ölçeğin boyutları belirlenmiş, faktör yükü düşük olan maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Daha sonra doğrulayıcı faktör analizleri yapılarak modellerin uyumlarına bakılmıştır. Nihai ölçek formlarında özyeterlik algı ölçeğinde 34 madde, tutum ölçeğinde ise 15 olumlu 15 olumsuz olmak üzere 30 madde yer almaktadır. İngilizce özyeterlik algı ölçeğinin güvenirliği 0.97, tutum ölçeğinin ise 0.95 olarak hesaplanmıştır. Verilerin analizinde gruplar arasındaki özyeterlik algıları ve tutum farklarını bulurken bağımsız gruplar için t-testi kullanılmış, tutumlar ve özyeterlik puanları arasındaki ilişki araştırılırken korelasyon hesaplaması yapılmıştır. Bu hesaplamaların yapılmasında SPSS programı kullanılmıştır. Bulgulara göre, hazırlık eğitimi alan ve almayan öğrencilerin özyeterlik puanları arasında anlamlı fark bulunmuş, İngilizce'ye yönelik tutum puanları arasında anlamlı fark ortaya çıkmamıştır. Hazırlık eğitimi alanların özyeterlik puanları, almayanlardan yüksektir. İngilizce'ye yönelik tutum puanlarında ise hazırlık eğitimi almayan öğrencilerin tutum puanları daha yüksek bulunmuştur, ancak aradaki fark anlamlı değildir. Ayrıca her iki gruptaki öğrencinin özyeterlik algıları ile tutumları arasında da orta ve yüksek düzeyde olumlu bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, English self efficacy perceptions and attitudes towards English of Anatolian High School students who have had English preparatory education and those who have not had are investigated. This is a quantitive survey research. The purpose of the study is to compare English self efficacy perceptions and attitudes of students in both groups, and to reveal the relationship between their attitudes and self efficacy.Sample of the study includes eleventh class students who have had English preparatory education and eleventh class students who have not had in 15 different schools selected randomly among 48 Anatolian high schools in İzmir. Students were selected from the schools located in the five most populated reasons; Konak, Bornova, Karşıyaka, Çiğli and Menemen using stratified random sample method. 300 students participated in pilot test of scales and 775 in the main application of them. The students? English self efficacy perceptions and attitudes towards English were measured by two scales which were developed by the researcher. While developing scales, first literature about the subject was reviewed and item pool was prepared for two scales. Experts were asked to comment on the trial forms of scales to provide consistency validity. Inappropriate items were excluded from the scales on the account of experts? comments and trial forms administered to 300 students. Data obtained were analyzed using Explatory Factor Analyses and factors of scales were determined and items with low weighted were excluded. Then, improved fit was confirmed by a Confirmatory Factor Analyses. Actual ?English Self Efficacy Scale? consists 34 items and ?Attitudes towards English Scale? consists 15 positive and 15 negative statements of 30 items. Reliability coefficiency of English self efficacy scale was calculated 0.97 and the reliability coefficiency of attitudes towards English scale was calculated 0.95. While analyzing the data, to reveal the difference between self efficacy and attitudes inter groups; independent groups t-test and to find out the relationship between self efficacy and attitudes within groups; Pearson correlation coefficency were used. SPSS program were used in these calculations.Findings indicated that; there was a significant difference between the self efficacy perceptions of students who have had English preparatory education and those who have not. There was no significant difference between the attitudes of the groups for English. Self efficacy scores of students taken English preparatory education were higher than the scores of the students who have not taken it. However attitude scores of students who have not had preparatory education were higher than the others, but there was no significant difference between them. In addition, self efficacy and attitudes of the groups correlated positively.