İlköğretim 6. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarındaki soruların kapsam-geçerlik ve Bloom taksonomisi'ne göre analizi
The content-validity and analysis according to Bloom taxonomy the questions that take place in the secondary school 6th class social studies course books
  1. Tez No: 231698
  2. Yazar: AZMİ ŞENSES
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSA TAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 2005 Sosyal Bilgiler Öğretim Programı, Sosyal Bilgiler Ders Kitabı, Kapsam-Geçerlik, Bloom Taksonomisi, Ünite Sorusu, 2005 social studies teaching programme, social studies coursebook, contents validity, Bloom Taxonomy, unit questions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada 2005 MEB Sosyal Bilgiler Öğretim Programına göre hazırlanan ve 2007?2008 eğitim-öğretim yılında tüm Türkiye'de ilköğretim ikinci kademe, 6.sınıf sosyal bilgiler dersinde okutulan ders kitaplarındaki soruların Bloom Taksonomisi'ne göre dağılımı ve kapsam geçerliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada hazırlanan ders kitaplarındaki ünite sorularının programa göre kapsam geçerlik ve Bloom Taksonomisi açısından yapılandırıcı yaklaşımı esas alan 2005 MEB İlköğretim programının hedeflerine ne kadar hizmet ettiğini belirlemek amacıyla, Tokat ili genelinde okutulan A Yayınlarına ait ve MEB Yayınevine ait ilköğretim 6. sınıf sosyal bilgiler ders kitapları inceleme materyali olarak kullanılmıştır. Öncelikle söz konusu kitaplarda bulunan soruların 2005 MEB İlköğretim Programına göre kapsam-geçerlik durumları incelenmiş, daha sonra da aynı soruların Bloom Taksonomisi'nin hangi basamağına ait oldukları tespit edilmiştir. Böylece ders kitabındaki soruların bir anlamda programa uygunluğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda 2005 MEB programına göre hazırlanan ders kitaplarındaki soruların kapsam geçerliğinin iyi olduğu anlaşılmıştır. Bunun yanında yeni programa ait ders kitaplarındaki soruların Bloom Taksonomisi açısından yeterli olmasa da eski programa göre hazırlanan ders kitaplarındakilere göre biraz daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Buna bağlı olarak eğitim-öğretimin amacına ulaşmasında ders kitaplarındaki ünite sorularının önemi ortaya konulmuştur. Bu nedenle de ders kitaplarının seçiminde ve hazırlanmasında azami dikkat gösterilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the content- validity of questions that take place in the coursebooks being taught in secondary school 6th class social studies courses all over Turkey in 2007?2008 Education-Teaching Year, prepared consedering 2005 National Education Ministery elementary education and range of questions according to Bloom?s Taxonomy have been researched. For this aim, the 6th class social studies coursebooks which belong to ?A Press? as a private press and National Education Ministery press have been researched. Firstly, according to 2005 National Education Ministery Programme, the contents validity cases of the questions in the coursebooks have been defined. Then, the questions, which steps according to Bloom?s Taxonomy they belong to, have been defined. Thus, the appropriateness of the questions in the coursebooks somehow throught the programme and how much they respond to the aims; namely, their qualities are dealt. At the end of the study, it is clear that consedering 2005 National Education Ministery Programme the content- validity rates of the questions in the coursebooks are quite good.In addition to this, in the view of Bloom?s Taxonomy, even if the questions in the coursebooks belonging to the new programme are not efficient, they are a little more succesful than the ones prepared according to old programme. Consedering this situation, it is stil emphasized that the coursebooks are very important to reach the goals in education-teaching process. Finally, it should be given much more attention to the coursebooks selection and preparation.