Çağdaş resim sanatında soyut dışavurumculuğun anlamı ve etkileri
The meaning and influence of abstract expressionism in contemporary art
  1. Tez No: 231727
  2. Yazar: MEDİNE İRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL İSKENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dışavurumculuk, Modern Resim, Soyut Dışavurumculuk, Avrupa Resmi ve Sürrealizm, Expressionism, Modern Painting, Abstract Expressionism, European Painting and Surrealism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
?Çağdaş Resim Sanatında Soyut Dışavurumculuğun Anlamı ve Etkileri? adlı iki bölümden oluşan bu çalışmamızda, soyut dışavurumculuğun oluşumu, gelişim süreci ve etkileri genişce incelenmiştir. Öncelikle soyut dışavurumculuğun köklerini bulduğumuz dışavurumculuk olgusu her yönüyle inceledikten sonra, soyut dışavurumculuğun oluşumuna etki sağlayan diğer unsurlar tarihi, kültürel, sosyal ve psikolojik açıdan anlatılmış, bu akımı oluşturan sanatçıların eserleri analiz edilmiş, daha sonra da etkileri ve mirası ortaya konulmuştur. En sonunda da bir dönem bu akımın etkisinde kalarak yaptığım resimlerimle bağlantılar kurulmuştur.İkinci Dünya Savaşı, Avrupa'nın liderliğini sona erdirmesiyle sanatın merkezinin bir anda NewYork'a geçtiğini söyleyebiliriz.Avrupa'da bulunan diktatör rejim, yaratıcı sanatı baskı altına almış, böyle bir ortamda sanat icra edilemez hale gelmiştir. Avrupa'daki birçok sanatçının Batı'ya kaçması Amerika'nın yararlanabileceği fırsatı beraberinde getirmiştir. Max Ernst, Dali, Tanguy, Gabo, Ozenfrant, Andre Mason ve Doğu Avrupa'dan göç eden Gorky gibi Avrupa'nın birçok sanatçısı, savaş yılları boyunca Amerika'da kaldılar. Soyut dışavurumculuk hareketi, oluşumunu daha çok bu sanatçılara borçludur. Onlar da tıpkı sürrealistler gibi çevrelerindeki dünya yerine, kendi ruhlarının derinliklerinde ya da antik mitlerde buldukları ilk evrensel modellerle ilgilenerek kendilerine katkıda bulunacak her şeye açık olmuşlardır. Soyut ekpresyonizm okulu, evrensel ününü daha yeni kazanmışken modası geçmiş görünmeye başlamıştır. Sanatın sürekliliği içinde soyut dışavurumculuğun etkileri kaçınılmaz olmuştur. Pop art ve happeningler gibi akımların oluşumu bunun kanıtıdır diyebiliriz.
Özet (Çeviri)
In this study named ?The Meaning and Influence of Abstract Expressionism in Contemporary Art? the birth, development and influence of Abstract Expressionism are analyzed deeply. Firstly, Expressionism, in which we find the roots of Abstract Expressionism, is analyzed widely, and then the other factors effective on Abstract Expressionism to come into existence are explained by means of history, culture and psychology, and works of the artists who created this movement are analyzed, and their influence and heritage is identified. Finally, the traces of Abstract Expressionism in my paintings that I created, when I was under the inspiration of this movement for a while, are pointed.We can say that New York suddenly became the center of art, as the Second World War terminated the leadership of Europe.The dictatorial regime in Europe put pressure on creative art, and performing any kind of art became impossible under such conditions. The escape of European artists to the west provided many opportunities that America could take. Many European artists including Max Ernst, Dali, Tanguy, Gabo, Ozenfrant, Andre Mason, and Gorky who emigrated from Eastern Europe stayed in America during the war. Abstract Expressionism owed its existence mainly to those artists who, just like surrealists, were interested in the primordial forms that they found in the depths of their souls or in ancient myths rather than being interested in the world around them, and were open to anything that supports them. The school of Abstract Expressionism regarded outmoded as soon as it had its universal fame. The influence of Abstract Expressionism in the continuity of art was unavoidable. We can say that movements such as pop art and happenings are the proofs of this fact.