Ebeveyn çocuk hakları tutum ölçeğinin geliştirilmesi ve anne babaların çocuk haklarına yönelik tutumlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi
The development of parental attitudes scale for children's rights and the examination of parental attitudes for their children's rights in terms of different variables
  1. Tez No: 231784
  2. Yazar: MÜGE YURTSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA OKTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk hakları, Çocuk Hakları Sözleşmesi, ebeveyn çocuk hakları tutumları, ebeveyn otoritesi, ebeveyn çocuk yetiştirme tutumları, Rights of children, Child Rights Convention, children rights attitudes of parents, parental authority, child rearing attitudes of parents
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu çalışma anne ve babaların çocuklarının haklarına yönelik tutumlarını ve bu tutumları etkileyen değişkenleri ortaya koymak amacıyla planlanmıştır. Araştırma iki bölümden oluşmuştur. Araştırmanın birinci bölümünde 6-14 yaş grubu çocuğu olan anne ve babaların çocuk haklarına ilişkin tutumlarının belirlemesine yönelik ?Ebeveyn Çocuk Hakları Tutum Ölçeği?nin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde ise; aile ve çocuğa ait bazı değişkenlerin ebeveyn çocuk hakları tutumlarına etkisi incelenmiştir. ?Ebeveyn Çocuk Hakları Tutum Ölçeği?, anne ve babaların çocuklarının haklarına ilişkin tutumlarını ?Bakım ve Korunma? ve ?Kendi Kendine Karar Verme? olmak üzere iki temel faktör altında değerlendirmektedir. Ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliğine ilişkin kanıtlar elde edilmiş ve standardizasyonu sağlanmıştır. Aile ve çocuğa ilişkin bazı değişkenlerin anne ve babaların çocuk haklarına yönelik tutumlarına etkisi olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlarına bağlı olarak; öğretmenlerin özellikle okul çağı çocukları üzerindeki etkileri düşünüldüğünde, Ebeveyn Çocuk Hakları Tutum Ölçeği'nin öğretmen formunun geliştirilmesi, çocukların kendi haklarına ilişkin farkındalıklarının belirlenmesi ve çocukların haklarına ilişkin farkındalıklarının ebeveyn çocuk hakları tutumları ile ilişkili olup olmadığına dair araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to determine the attitudes of parents for their children rights and the different variables which effect on this attitudes. This research consists of two parts, in the first part of study, the development of Parental Attitudes Scale for Children's Rights was aimed in order to determine attitudes of parents who have 6-14 ages of children. In the second part of the survey, some effects of variables belonging to families and children, on the attitudes of parents of children's rights were examined.“Parental Attitudes Scale for Children's Rights”, is to evaluate the mother and the father?s attitude about the rights of their children under the two main factors, which are self determination and nurturance. It was observed that some variables related to families and children had an effect on mothers and fathers? attitudes towards their children's rights. Depending on the results of study; when the teachers impact is concerned on children especially the children of school age, we suggest that some studies must be done in order to progress a teachers form of Parental Rights of the Child Attitude Scale and determination of children's awareness about their rights. We also suggest that the research must be done about whether or not a relation is available children awareness for their rights and parental child rights attitudes.