Yetişkinlere hasta hakları eğitim programı: Web tabanlı uzaktan eğitim modeli
Patient rights education programme to adults: Web based distant education model
  1. Tez No: 231837
  2. Yazar: ERKAN ISSI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OZANA URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Egitim Bilimleri, Yetiskin (Halk) Egitimi, UzaktanEgitim, Egitim Programı, Web Tabanlı Egitim Programı, Educational Science, Adult (Public) Education, DistantEducation, Educational Programme, Web Based Educational Programme
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu arastırmada, ?Yetiskinlere Hasta Hakları Egitim Programı: WebTabanlı Uzaktan Egitim Modeli?nin veli ve doktora ögrencileri üzerindeetkisinin olup olmadıgını arastırmak amaçlanmıstır. Arastırma basit tesadüfîörnekleme yolu ile belirlenen, daha önce hasta hakları konusunda sertifikalı biregitim programına katılmamıs, hasta hakları ile ilgili bir dernege üye olmayandeney ve kontrol gruplarını olusturan 86 gönüllü katılımcıyla (deney gruplarınıolusturan 41 kisi, kontrol gruplarını olusturan 45 kisi) uygulanmıstır.Arastırma modeli deneme modelleri türünden biri olan ön test-son test deneykontrol gruplu modeldir. Bes oturumlu egitim programının basında vesonunda deney ve kontrol gruplarına demografik özelliklerini belirlemekamacıyla arastırmacı tarafından olusturulan ?Kisisel Bilgi Formu? ve ?BilgiTesti?, Eksen, Karadag, Isıkay, Karakus, Seyhan ve Karanlık (2003)tarafından gelistirilmis ?Hastaların Hasta Haklarını Talep Etme Ölçegi?,Zülfikar (1999) tarafından gelistirilmis ?Hastaların Hasta HaklarıKonusundaki Bilgi Düzeyi Ölçegi? yüz yüze gözetmen nezaretinde sınıfortamında tek formda uygulanmıstır.Arastırma bulguları, deneysel çalısmanın uygulamalarına baslamadanönce yapılan istatistiksel analizlerde arastırmanın birinci alt amacı olan?Deney ve kontrol gruplarının ön testleri arasında fark var mıdır?? sorusunacevap aranmıstır. Deney kontrol gruplarının ön test ölçümlerinde yapılanMann Whitney U testi sonuçlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılıkbulunmamıstır. Deney kontrol gruplarında yer alan doktora ögrencileri ilevelilerin birbirine esitligi saglanmıstır. Arastırmanın ikinci alt amacı olan?Deney grubunun ön testi ile son testi arasında fark var mıdır? sorusuna cevaparanmıstır. ?Yetiskinlere Hasta Hakları Egitimi Programı: Web TabanlıUzaktan Egitim Modeli? ne katılan deney grubunun ön test-son test puanlarıviiçin yapılan Wilcoxon Testi sonuçlarına göre; istatistiksel açıdan anlamlıfarklılıklar bulunmustur. Bu farklılık son test lehine gerçeklesmistir. Verilenegitim deney grubunun son test ortalamalarını ön testlere göre anlamlıderecede arttırmıstır. Arastırmanın üçüncü alt amacı olan ?Kontrol grubununön testi ile son testi arasında fark var mıdır?? sorusuna cevap aranmıstır.Kontrol grubunun ön test son test puanları için yapılan Wilcoxon Testisonuçlarına göre anlamlı bir farklılık bulunamamıstır. Kontrol grubuna,herhangi bir egitim programı uygulanmaması nedeni ile ön test puanlarıarasında anlamlı bir farklılık bulunmamıstır. Arastırmanın dördüncü altamacı olan ?Deney ve kontrol gruplarının son testleri arasında deneygrubunun lehine anlamlı bir farklılık var mıdır?? sorusuna cevap aranmıstır.Deney ve kontrol gruplarının son testleri için yapılan Mann Whitney U testisonuçlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar bulunmustur. Bufarklılık deney grubu lehine gerçeklesmistir. Verilen egitim programı doktoraögrencileri ve velilerin bilgi düzeyi ve talep etme tutumunu gelistirdigisöylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, the aim is to search whether ?Patient Rights EducationProgramme to Adults: Web Based Distant Education Model? has influence onparents and doctorate students. The research performed with 86 volunteers (41compose experiment group, 45 compose control group) that forms experimentand control groups , whom has chosen by simple coincidental sampling, has notparticipated in a certified education programme on patient rights, has notbeen a member to an association about patient rights. The search model is pretest-post test model with control group, which is one of the test models.?Personal Data Form? and ?Data Test? which was built by the researcher,?Patients Demand Scale of Patient Rights? developed by Eksen, Karadag,Isıkay, Karakus, Seyhan and Karanlık (2003), ? Knowledge Level Scale ofPatients on Patient Rights? developed by Zülfikar (1999) was performed faceto-face in class environment, with supervisor surveillance in one form; todetermine the demographic characteristics of the experiment and controlgroups, at the beginning and at the end of the five sessional educationprogramme.In the search findings, the answer of the question of ?Is there adifference between experiment and control groups of pre-test?? was searched,which was the primary sub aim of the research in the statistical analysis thatperformed before starting the applications of the experimental study. Anystatistically significant difference wasn?t found according to Mann Whitney Utest results which was done pre-test measurements of the experiment controlgroups. The equality of parents and doctorate students who took place in theexperiment control group was provided. The answer of the question of ?Isthere a difference between pre-test and post-test of the experiment?, which isthe secondary sub aim of the research was seeked. Statistically significantdifferences were found, according to Wilcoxon Test results which were done forviiipre test-post test points of the experiment group attended ?Patinent RightsEducation Programme to Adults: Web Based Distant Education Model?. Thisdifference was in favor of the last test. The given education significantlyincreased last test averages of the experiment group with respect to pre tests.The answer of the question of ?Is there a difference between pre test and lasttest of the control group? was seeked which is the third sub aim of the research.Any significant difference could not be found according to Wilcoxon Testresults of which has done for pre test last test of control group. Any significantdifference between pre test points could not be found because any kind ofeducation was not given to control group. The answer to the question of ?Isthere a significant difference between experiment and control groups in favorof experiment group?? was seeked which was the fourth sub aim of theresearch. Statistically significant defferences were found according to MannWhitney U test results that were done for experiment and control groups? lasttests. This difference came true in favor of experiment group. It can be saidthat the given education has improved the knowledge level and behaviour ofdemand of parents and doctorate students.