Karapara aklama suçu ile organize suçu ve terörizmin finansmanı suçu arasındaki ilişki ve mücadele yöntemleri
Relation between money laundering crime, organized crimes and finance of terrorism and struggled methods
- Tez No: 231960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ TORAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Karapara, Karapara Aklama, Organize Suç, Organize Suç Örgütleri, Terörizmin Finansmanı, Key Words: Dirty Money, Money Laundering, Organize Crime, Organized Criminal Groups, Financing of Terrorism
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Karapara aklama suçu, içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli suç türlerinden biridir. Artık, çıkar amaçlı organize suç örgütleri para için bunun da ötesinde nihai hedeflerine ulaşmak için her türlü yolu meşru görmüş durumdalar.Karaparanın terörizmin finansmanındaki rolü kaçınılmazdır. Karapara aklama suçu ile organize suçlar ve terörizmin finansmanı arasında ilişki her zaman var olmuştur. Bununla mücadele edebilmek ise apayrı bir iş olsa da bunlar birbirine girmiş halkalardır.Yüksek lisans tezi olarak sunduğum çalışmamın birinci bölümünde, karaparanın ne olduğu, karapara aklamanın nasıl yapıldığını ve karapara aklama suçu ile mücadelede temel ilkelerin neler olduğunu kavramsal olarak incelemeye çalıştık.İkinci bölümde ise Türkiye'de ve dünyada karapara aklama suçu ile mücadelenin nasıl yapıldığını, aklama suçunun boyutlarını, bu mücadeledeki kurumların yapısını, karapara aklama suçu ile mücadelede soruşturma yöntemlerini irdeledik.Üçüncü bölümde ise karaparanın organize suç ve terörizmin finansmanı suçlarıyla ilişkisini inceleyerek sonuç bölümünde problemlerin çözümünün neler olabileceği üzerinde durduk.
Özet (Çeviri)
Money Laundering crime is one of the most important crimes in this living century. Moreover, benefit aimed crime organizations, to get their goal, they evaluate everything as legitimate.The role of dirty Money in terrorism is inevitable.. There has always been a relation between Money Laundering crime, organized crimes and finance of terrorism. As it is a different event to struggle with but also they are so complicated that tied to each other.At this Master thesis, in the first chapter; what dirty money is, how it is laundered and what are the main factors in investigations of Money Laundering crimes, is examined.In the second chapter; how it is struggled against Money Laundering in Türkiye and the World, the dimesnions of Laundering, the structure of organizations in this struggle and the investiagtion methods used in this crime.In the third chapter, the relation of dirty Money between the organized crime and finance of terrorism was examined and in the final chapter, the solutions were emphasized.