Örgütlerde psikolojik yıldırma (mobbing) ve bir araştırma
Psychological mobbing in the organizations and the research
- Tez No: 231965
 - Danışmanlar: PROF. DR. EDİP ÖRÜCÜ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Psikolojik Yıldırma, Zorbalık, Psikolojik şiddet, İş Yeri terörü, Workplace Harrasment, Psychological Mobbing, Psychological Violence, Workplace Terror
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 167
Özet
Ekonomik gelimeler, i yerlerindeki deiiklikler, küreselleme ile kapitalist liberal anlayıın bir sonucu aırı rekabet ve kar anlayıı i yerlerinde psikolojik yıldırma davranılarını arttırmaktadır. Ayrıca örgütte çözümlenemeyen çatıma, stres, kiilik problemleri, örgüt iklimi, etik deerlerin önemsenmeyii, yetersiz liderlik ve çıkar çatımaları psikolojik yıldırma davranılarının dier nedenleri arasında yer almaktadır. Psikolojik yıldırma davranışları dünyanın her yerinde, farklı sektörlerde ve farklı kurumlarda doğrudan veya dolaylı olarak karşılaşılaşılabilen herhangi bir sınırı olmayan, sinsi örgütsel bir hastalık olarak nitelendirilmektedir. Örgütler de sık yaşanan örgütsel ve bireysel yıldırma davranışları endüstriyel psikoloji alanında örgüt ve çalışan açısından olumsuz ve yıkıcı sonuçlara neden olmaktadır. Bu araştırma her iki taraf içinde zarar verici yıldırma davranışlarının organizasyonlarda yaşanan düzeyi hakkında bilgi toplamak ve çözüm önerileri sunmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler yargısal örneklem kullanılarak toplanmıştır. Bu araştırma sonuçlarına göre daha once bu konuda yapılmış benzer çalışmalarda (Leymann, 2006; Namie, 2000; Zapf, 1999) ortaya çıkan sonuçlara ek olarak bilgi vermektedir. Çalışmada ayrıca, yöneticilere, çalışanlara bazı önerilere, ve gelecek çalışmalar için belirlemelere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In an intensive competitive environment economic developments, globalization, liberal-capitalism, and internal-conversion in the organization provision of high levels of psychological mobbing at workplace.Furthermore, in organizations frequent mobbing behavior at organizational and individual level consist of multiple dimensions which includes clashes among employees, high level of stress, personality problems, unethical behaviors, expediency, and lack of leadership. Mobbing is alive and exists in everywhere in the world and all businesses effects from directly or indirectly. Currently, mobbing is contaminates to the business that inhabits as a parasite. In addition, common mobbing behavior causes physiological disappointment, frustration, and stresses for the employees to the degree those outcomes for the organization can be destructively and negatively.The purpose of this study is, to identify the levels of mobbing at the workplace. Another aim of the study is providing both management and employees solutions and recommendations with adequate information about the business. A judgmental sampling approach was undertaken for data collection. Relevant to literature findings (Leymann, 2006; Namie, 2000; Zapf, 1999) data analysis also suggests extensive information about mobbing. Additionally, implications for both managers and employees, implications for future research are presented in the current study.