Köpeklerde kortikal ve spongiyöz otogreftlerin uygulanması ile oluşan kallusun çekme ve basma dayanımlarının incelenmesi
The investigation of the push and pull resistances of callus in dogs which occurs with cortical and cancellous autografts
  1. Tez No: 232113
  2. Yazar: EMİNE SAAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ SAİD DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Veteriner Hekimliği, Bioengineering, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Otogreft, Kortikal greft, Spongiyöz greft, Çekme testi, Basma testi, Autograft, Cortical graft, Cancellous graft, Pull test, Push test
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, ortopedik cerrahide büyük bir sorun olan kemik defektlerinin onarımında otojen kortikal ve spongiyöz kemik greftlerinin uygulanması sonucunda oluşacak kallusun biyomekaniksel yöntemlerle çekme ve basma dayanım değerlerinin saptanması amacıyla gerçekleştirildi.Çalışmada değişik ırktan, 2-3 yaşlarında, ağırlıkları 25-30 kg arasında değişen 12 adet dişi köpek kullanıldı. Genel anestezi altında, köpeklerin herhangi bir radius'unda 0.7 cm uzunluğunda segmental bir defekt oluşturuldu. Oluşturulan defektler köpeklerin 6 tanesinde otojen kortikal kemik grefti ile, 6 tanesinde ise otojen spongiyöz kemik grefti ile dolduruldu. Bütün olgularda ilk iki hafta görülen topallık daha sonraki incelemelerde tamamen ortadan kalktı. Hayvanlar iki, 4 ve 6. ayın sonunda sakrifiye edilerek greft uygulanan radiusları çıkarıldı ve çekme, basma testleri uygulandı.Uygulanan mekanik testlerin sonucunda otojen spongiyöz kemik greftinin çekme ve basma değerlerinin otojen kortikal kemik greftinde elde edilen değerlere göre daha yüksek olduğu saptandı.Sonuç olarak, otojen spongiyöz kemik greftlerinin çekme ve basmaya karşı dayanımlarının otojen kortikal kemik greftlerine göre daha yüksek olduğu ve elde edilen bu bulgular sonucunda otojen spongiyöz kemik greftlerinin kullanımının otojen kortikal kemik greftleri kullanımına göre daha avantajlı olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was assessed to determine the push and pull resistance values of callus by biomechanical as a result of administration of autogenous cortical and spongious grafts for treating the bone defects, one of the biggest problems in orthopedics surgery.In this study, 12 female dogs from various races, weights changing between 25-30 kg and ages changing between 2-3 have been used. Under general anesthesia, a segmental defect about 0,7 cm was formed in a randomize selected radius of dogs. The defects formed have been filled with autogenous spongious bone graft in 6 dogs and with autogenous cortical bone graft in 6 dogs. The lameness seen in whole cases for the first two weeks has totally dissapeared in the examinations afterwards. Euthanasia has been applied to animals at the end of the 2., 4. and 6. months and the radiuses which graft applied have been removed and the push and pull tests were performed.At the end of the mechanical tests performed the results showed that the push and pull values of the autogenous spongious bone grafts were higher than the push and pull values of the autogenous cortical bone grafts.As a conclusion, the push and pull resistance of the autogenous spongious bone grafts were determined higher than the push and pull resistance of the autogenous cortical bone grefts and as results show the autogenous spongious bone grafts are more advantageous than the autogenous cortical bone grafts.