Köpeklerde uzun kemik kırıklarının kilitli Küntscher çivisi ile sağaltımı
Treatment of long bone fractures in dogs with locked Kuntscher nail
  1. Tez No: 390212
  2. Yazar: ALİ KARAHALLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SARIERLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Femur, tibia, köpek, kırık, Kilitli Küntscher çivisi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, köpeklerde uzun kemik kırıklarının ''Kilitli Küntscher'' çivisi ile sağaltımının klinik ve radyografik bulgular ışığında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma materyalini Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Kliniği'ne getirilen femur ve tibia'da diafizer kırık teşhisi konulan değişik ırk, yaş ve cinsiyette toplam 16 adet köpek oluşturdu. Olgular, atropin sülfat'ın 0.045 mg/kg s.c.(subkutan) ve ksilazin hidroklorid' in 1-2 mg/kg i.m. (intramuskuler) enjeksiyonu ile premedikasyonu yapıldıktan sonra isofloran anestezisi ile genel anesteziye alındı. Olgulardaki Kilitli Küntscher çivisi ve kilitleyici kortikal vidalar radyografi üzerinde ölçüm yapılarak belirlendi. Köpeklerde opere edilecek ekstremite, rutin asepsi-antisepsi kuralları dahilinde hazırlandı. Açık ve enfekte kırıklarda bölge antiseptikli ve antibiyotikli solüsyonlar ile temizlendi. Uygun operasyon yatırma işleminden sonra femur kırığı olguları kraniolateral yönde, tibia kırığı olguları corpus tibia'nın mediali üzerinden ensize edildi. Deri altı bağ doku ve fascia ensizyon edildikten sonra femur ve tibia'da yer alan anatomik öneme sahip kaslar diseke edildi. Kırık hattı ortaya çıkarıldı. Olgularda retrograd yöntemle çivileme işlemi yapıldı. Çiviler medullaya kortikal vidalarla tutturuldu. Kaslar, deri altı bağ doku, fascia ve deri şirurjikal yönteme uygun kapatıldı. Olguların klinik operasyon sonrası 1, 2, 3, 4. haftalardaki radyografik muayene ve topallık skorlarının alınmasına özen gösterildi. Bir numaralı olgunun radyografik muayenesinde yetersiz operasyon sonrası bakım sonucu post operatif 7. günden sonra taşkın kallus artışı gözlemlendi ve topallık skoru 4 düzeyindeydi. Olgu no 7' de operasyon esnasında çivi medulladan geçtikten sonra kırıldı ve post operatif 7. günde topallık skoru 1 düzeyindeydi. Olgu no 11' de operasyon esnasında uygulanan kortikal vidalar distal fragmentte yer alan çivinin distal deliklerin yanından geçmişti ve topallık skoru 1 düzeyindeydi. Olgu no 5' te post operatif 15. günden sonra çivi distal bölümünden kırıldı ve topallık skoru 1 düzeyindeydi. Olgu no 13' te post operatif 1. günde kallus oluşumu başladı ve topallık skoru 2 düzeyindeyken, post operatif 21. günde kırık çizgisi kapanmaya başladı ve topallık skoru 1 düzeyinde; post operatif 30. günden sonra ise kallus düzgün yayılımlı ve topallık skoru 1 düzeyindeydi. Sonuç olarak klinik ve radyografik bulgular ışığında Kilitli Küntscher çivisi mevcut sağaltım yöntemlerinden daha çok avantaja sahip olduğu için köpeklerin uzun kemik kırıklarında kullanılabiceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In the present study the aim was to evaluate the clinical and radiographical results of locked Kuntscher pin therapy of long bone fractures. The animal material of the study constituted a total of 16 dogs, from various breed, age and of both sexes, with a diagnosis of diaphiser fracture of femur and tibia. All cases were pre-medicated with xylazine-hydrochloride at a deserate of 0.045 mg/ kg s.c. (subcutaneous) and then were under general ansthesia within isoflurane Locked Kuntscher nail and locked cortical allografts were determined by use of calculations on radiagraphs. In enrolled dogs the extremity that should be operated, were prepared by use of asepsia-antisepsia regulations. In open and infected fractures, the lesional area was clipped within antiseptic and antibacterial solutions. Following lateral surgical approach on was used, expotion of femur and tibia fracture lines, encision were performed on cranio-lateral and medial side of corpus tibia, respectively. Incision of subcutaneous connective tissue and fascia, were followed by dissection of significant muscle groups located on the femur and tibia. Interlocking nail was placed in retrograde direction in all cases. Interlocking nails were placed to the medulla via cortical allografts. Muscle, subcutaneous connective tissue, fascia and skin were surgically closed by appropriate method. Following clinical operation of dogs, radiographical examination and lameness scores were recoided from weeks 1 to 4. In case 1 radiological examination revealed callus tissue density on post op day 7, due to insufficient post operative management and lameness score was 4. In case 7, during intra-operative application, nail was broken after protruding medulla and lameness score was 1. In case 11 intraoperative cortical nails were passed through nail's distal hole located at distal fragments and lameness score was 1. In case 5, nail was broken in distal part following 15 days post-operatively and lameness score was 1 on post-op 15 days. In case 13 following operation callus formation was evident on day 1 and lameness score was 2, where as on post-op day 21 fracture line was nearly closing and lameness score was 1, and on day 30 post-op callus was normally distributed and lameness score was 1.