7,12-DMBA uygulanan yaşlı sıçanların doku ve plazmalarında resveratrol ve ?-lipoik asit'in bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkileri
The effects of resveratrol and ?-lipoic acid on some biochemical parameters in tissue and plasma of aged rats induced by 7,12-DMBA
  1. Tez No: 232128
  2. Yazar: MUAMMER BAHŞİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖKKEŞ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: 12-DMBA, Resveratrol, Lipoik Asit, tokoferol, retinol, glutatyon (GSH-GSSG), HPLC ve GC, Yaşlı Sıçanlar, 12-DMBA, Resveratrol, Lipoic Acid, tocopherol, Retinol, Glutathione (GSH-GSSG), HPLC and GC, Aged Rats
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmada 16 aylık 42 erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar rastgele gruplara ayrıldı ve gruplar kontrol, DMBA, DMBA+?-LA ve DMBA+R olarak belirlendi. Kontrol grubu dışındaki sıçanlara 55 mg/kg 7,12-DMBA susam yağında çözülerek intraperitonal olarak uygulandı. DMBA uygulamasından sonra DMBA+?-LA grubuna 25mg/kg ?-lipoik asit ve DMBA+R grubuna 25 mg/kg resveratrol intraperitonal olarak enjekte edildi ve antioksidan uygulamasına 6 hafta süreyle devam edildi. Bu süre sonunda doku ve serum örnekleri alındı ve ADEK vitaminleri, kolesterol, vitamin C, MDA ve glutatyon moleküllerinin analizi HPLC cihazı ile yağ asidi metil esterlerinin analizi ise gaz kromatografisi cihazı ile yapıldı.Bulgularımıza göre, serum, eritrosit ve karaciğerde kontrol grubuna göre DMBA ve DMBA+antioksidan verilen gruplarda ?-tokoferol miktarının azaldığı saptandı (p0.05).
Özet (Çeviri)
In the study, 16 months 42 male rats are used. Rats are randomly divided into groups and groups are determined as control, DMBA, DMBA+?-LA and DMBA+R. 55 mg/kg 7,12-DMBA, which is solved in sesame oil, intraperitoneal carried out rats except for control group. After the DMBA performing, 25 mg/kg ?-LA and 25 mg/kg resveratrol are injected intraperitonal into DMBA+?-LA and DMBA+R groups, respectively and antioxidant treatment is continued for six weeks. Vitamins ADEK, cholesterol, vitamin C, MDA and glutathione molecules are studied by using HPLC and analysis of fatty acid methyle esters are studied by using gas chromatography after tissue and sera samples are given.According to our results, ?-tocopherol amounts in the groups of disease and DMBA+antioxidant groups decreased compared to control group in sera, erytrocytes and liver (p0.05).