Tahtaköprü baraj gölü zooplankton süksesyonunun araştırılması
Research of Tahtaköprü Dam lake zooplankton succession
- Tez No: 232175
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Zooplankton, Rotifera, Kladosera, Kopepoda, Süksesyon, Zooplankton, Rotifera, Cladocera, Copepoda, Succession
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, Mart 2007 ve Şubat 2008 tarihleri arasında Gaziantep il sınırları içerisindeki Tahtaköprü Baraj Gölü'nün zooplankton yoğunluğu ve süksesyonu araştırılmıştır. Dört farklı istasyondan aylık olarak alınan su örnekleri bir yıl boyunca incelenmiştir.Araştırma sonucunda Baraj Gölü'nde Rotifera'dan 26 tür; Kladosera'dan 10 tür ve Kopepoda'dan 8 tür olmak üzere toplam 44 tür belirlenmiştir. Ortalama 373.066 birey/m3 olarak belirlenen zooplanktonun %54'ünü (201.998 birey/m3) Rotifera, %27'sini (100.807 birey/m3) Kopepoda ve %19'unu da (70.260 birey/m3) Kladosera grubunun oluşturduğu saptanmıştır. Rotifera'nın en yoğun türü %17,03 oranıyla (762.685 birey/m3) Pompholyx sulcata olarak belirlenirken, en az bulunan türü ise %0,03 oranı ile (1.467 birey/m3) Lecane clasterocerca olduğu tespit edilmiştir. Kladosera'da %9,12 oranı ile (408.560 birey/m3) en yoğun olarak görülen tür Leydigia leydigi olurken, en az bulunan tür %0,21 oranı ile (9.747 birey/m3) Moina micrura olduğu bulunmuştur. Kopepoda'da %20,18 oranı ile (903.482 birey/m3) en yoğun görülen Naupli olarak tespit edilirken, en az görülen tür %0,27 oranı ile (12.288 birey/m3) Cryptocyclops bicolar olduğu tespit edilmiştir. Rotifera'nın en çok bulunduğu ay (696.769 birey/m3) Eylül, en az bulunduğu ay (35.240 birey/m3) Haziran; Kladosera'nın en çok bulunduğu ay (230.368 birey/m3) Eylül, en az bulunduğu ay (10.575 birey/m3) Mart; Kopepoda'nın en çok bulunduğu ay (435.066 birey/m3) Temmuz, en az bulunduğu ay (8.644 birey/m3) Aralık olarak saptanmıştır. Zooplankton miktarı Sonbaharda en yoğun, Kış mevsiminde ise en az saptanırken, İlkbahar, Sonbahar ve Kış mevsimlerinde Rotifera grubunun, Yaz mevsiminde ise Kopepoda grubunun baskın duruma geçtiği belirlenmiştir.Bu, araştırma sonucunda tespit edilen türlerin tamamı Tahtaköprü Baraj Gölü için ilk kayıttır.
Özet (Çeviri)
In this study, the density and succesion of zooplancton of Tahtaköprü Dam Lake, located in Gaziantep were investigated between March 2007 and February 2008. Water samples were examined montly from four different stations throughout year.At the end of the study, 26 species of Rotifera, 10 species of Cladocera, and 8 of Copepoda species, totaly 44 species were determined in the Dam Lake. Zooplankton, which determined 373.066 individual/ m3 consist of 54 % (201.998 individual/m3) Rotifera, 27% (100.807 birey/m3) Copepoda and 19% (70.260 individual/m3) Cladocera. The highest ratio of Rotifera was Pompholyx sulcata with the value of 17,03 % (762.685 individual/m3), the lowest was Lecane clasterocerca with the value of 0,03 % (1.467 individual/m3). The highest ratio of Cladocera was Leydigia leydigi with the value of 9,12% (408.560 individual/m3), the lowest was Moina micrura with the value of 0,21% (9.747 individual/m3). The highest ratio of Copepoda was Naupli with the value of 20,18% (903.482 individual/m3), the lowest was Cryptocyclops bicolar with the value of 0,27% (12.288 individual/m3). Rotifera density was highest on September (696.769 individual/m3) and lowest on June (35.240 individual/m3). Cladocera density was highest on September (230.368 individual /m3) and lowest on March (10.575 individual/m3). Copepoda density was highest on July (435.066 individual/m3) and lowest on December (8.644 individual/m3). The quantity of zooplankton was maximum in autumn and minimum in winter. Although Rotifera species were dominant in spring, autumn and winter, Copepoda were dominant in summer.All of determined species in this study were first record for Tahtaköprü Dam Lake.