Dimetiloksalat bileşiğinin alifatik?aromatik aktif hidrojenli bileşiklerle reaksiyonları
Reactions of dimethyloxalate with the alifatic aromatic compounds having active hydrogene
  1. Tez No: 232218
  2. Yazar: NİHAYET KOÇYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHZAT ALTURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dimetil oksalat, Aromatik - metil ketonlar, Claisen - Schmidt tipi reaksiyonlar, Dimethyloxalate, Aromatic methylketones, Claisen ? Schmidt type reaction
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, dimetiloksalat (DMO) bileşiğinin m-ve p-nitroasetofenon bileşikleriyle Claisen ?Schmidt tipi reaksiyonu yapılarak 1,3 dikarbonil yapısında bileşiklerin sentezi yapılmıştır. DMO'nun m ? ve p ? nitroasetofenon bileşikleriyle yapılan reaksiyonlarda sırasıyla metil 4 ? (3- nitrofenil) ? 2,4 ? diokso bütanoat (NK1), metil ? (4 ? nitrofenil) ? 2,4 ? diokso bütanoat (NK2) ve 1 ? (4- nitrobenzoil) ? 2 ? (4- nitrofenil) ? 2 ? propanol (NK3) bileşikleri elde edilmiştir. Daha sonra NK1 ve NK2 bileşiklerinin asidik hidroliz reaksiyonları ile 2,4- diokso ? 4 ? (3 ? nitrofenil) butanoik asit (NK4) ve 2,4 ? diokso ? 4 ? (4- nitrofenil) butanoik asit (NK5) bileşiklerinin sentezileri ise gerçekleştirilmiştir.Sentezlediğimiz yeni bileşiklerin yapıları elementel analiz, IR, 1H-NMR, 13C-NMR spektrumları yardımı ile belirlendi ve sonuçlar preparatif organik kimya açısından tartışıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, we intended to synthesize a few 1,3 ? dicarbonyl compounds from dimethyloxalate with m ? and ? p ? nitro asetophenone by using Claisen-Schmidt type reaction.Methyl 4 ? (3 ? nitrophenyl) ? 2,4 ? dioxobutanoate (NK1), Methyl 4 ? (4 ? nitrobenzoyl) ? 2,4 ? dioxobulatanoate (NK2) and 1- (4-nitrobenzoyl) ? 2- (4 ? nitrophenyl) - 2 - propanal (NK3) were obtained from the reactions of m ? and p-nitroacetophenones with DMO.In another part of our study, the compound of 2,4 ? dioxo ? 4- (3-nitrophenyl) butanoic acid (NK4) and 2,4 ? dioxo ? 4 ? (4- nitrophenyl) butanoic acid (NK5) were made up by doing the acidic hydrolization of NK1 and NK2 respectively.The structure of these synthesized new Compounds were detamined by being interpreted the results of the elemental analysis and IR, 1H-NMR, 13C-NMR spectra.