Betonarme prefabrik sanayi yapılarının deprem etkisinde davranışının incelenmesi
Examination behavior of reinforced precast industrial concrete buildings during earthquakes
  1. Tez No: 232228
  2. Yazar: SELÇUK AKTİKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL EYYUBOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Prefabrik, sap 2000, shell modeli, deprem, Hasar, Prefabricated, sap 2000, shell model, earthquake, damage
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Yıkıcı depremler süresince prefabrik sanayi tipi yapılar için yapılan araştırmalar, yapı taşıyıcı sistemi monolitik betonarme olan yapıların deprem etkisinde az hasar gördüğünü ortaya koymuştur. 1998 Adana Ceyhan ve 1999 Marmara Depremlerinde taşıyıcı sistemi monolit olan betonarme birçok yapıda ciddi hasarlar görülmüştür. Bu hasarların başlıca nedeni ise; kolon-kiriş bölgelerinde istenilen şartlara uyulmadan yanlış imalatların yapılmasıdır.Bu tez çalışmasının 1.bölüm'ünde prefabrik yapıların tarihçesi ve Türkiye'deki konumundan bahsedilmiştir. 2.bölüm' de prefabrik yapıların sınıflandırılması ve bağlantı tiplerine yer verilmiştir. 3.bölüm' de depreme dayanıklı betonarme prefabrik yapıların tasarımı ve hesabı anlatılmıştır. 4. bölüm' de prefabrik sanayi yapılarının depremler süresince davranışının mühendislik incelemesinden bahsedilmiştir. 5.bölüm' de prefabrik binaların hesap methodları anlatılmıştır. 6.bölüm'de araştırma objesi seçilmiştir. 7.bölüm'de prefabrik bir kolonun konsol bölgesindeki gerilme dağılımları incelenmiştir. 8.bölüm' de ise sonuçlar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Researches about prefabricated industrial type buildings that are made after destructive earthquakes show that buildings with monolithic reinforced concrete system have less effected. In 1998 Adana Ceyhan and 1999 Marmara earthquakes, buildings with monolithic reinforced concrete system had serious damages. The main reason of these damages is unqualified construction at column-beam areas.In the 1st part of this thesis, history and situation of prefabricated building in Turkey is mentioned. 2nd part is about classification of prefabricated buildings and connection types. In the 3rd part, design and calculation of earthquake resistant prefabricated buildings are explained. In part 4, engineering inspections of the behavior of prefabricated industrial buildings during earthquakes are mentioned. In part 5, calculation methods of prefabricated buildings are explained. in part 6, inspection object is chosen. In part 7, tension distribution of a prefabricated column at consol area is inspected. In part 8, the results are given.