Kırşehir ilinin depremselliği
The eartquake risk of the province of Kirsehir
  1. Tez No: 232229
  2. Yazar: NESLİHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI BEKİR KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Depremsellik, mikrobölgelendirme, Kırşehir, Seismic Risk, microzonation, Kirsehir
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
Deprem; zaman, yer ve büyüklük bakımından önceden belirlenemeyen bir doğa olaydır. Fakat verilen bir yerde ve zaman aralığı içinde deprem oluşumlarının analizi sonunda depremlerin bazı durumlarda tektonik ortam açısından rasgele olaylar olmadıkları ve belirli yerlerde kümelendikleri görülmüştür. Bu tür olayların herhangi bir andaki durumu biliniyorsa gelecekteki durumları olasılık çalışmalarıyla belirlenebilir. Bir bölgede deprem özelliklerinin incelenmesi olası depremler hakkında fikir verebilir. Bu nedenle depremlere ilişkin beklenen magnitüd, yer ivmesi, hız, yer değiştirme gibi büyüklüklerin önceden tahmini sismolojistlerin istatistiksel çalışmalar yapmasına neden olmuştur. Depremsellik çalışmaları istatistiksel hesaplamalar ile yapıldığından, inceleme bölgesinde geçmişten günümüze tüm depremlerin hesaplara katılması istenir. Bu nedenle özellikle sismik tehlikenin yüksek olduğu bölgelerde, deprem tasarım parametrelerinin ortaya konulmasında yerel zeminlerin dinamik özelliklerinin bölgedeki değişiminin değerlendirilmesi, hem deprem kuvvetlerine karşı yapı davranışının daha gerçekçi olarak analiz edilmesini, hem de bir depremde oluşabilecek hasarın en aza indirgenmesi açısından önemlidir. Bu şekilde deprem kuvvetlerine karşı bina tasarım parametrelerini bulmanın en iyi yollarından birisi mikrobölgeleme çalışmalarıdır. Çünkü öncelikle yer hareketleri yapılar üzerine etkide bulunan sismik kuvvetler ile doğrudan ilişkilidir ve bu nedenle yer hareketleri için yapılan sismik bölgeleme çalışmaları sismik riskin belirlenmesinde önemli bir başlangıçtır. Bu çalışmada, Kırşehir İli (merkez) zemin yapısını değerlendirmek amacı ile Kırşehir Belediyesi tarafından Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Laboratuarına yaptırılan ve çeşitli şirketler tarafından yapılmış geoteknik değerlendirme raporlarından yararlanılarak Kırşehir İli'nin mahalle bazında yerel zemin sınıfları belirlenmiş, deprem risk analizi yapılmış ve literatürdeki bağıntılar ile zemin büyütmesine göre mikrobölgeleme ön çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Earthquake is an unpredictable natural event in terms of time, place and magnitude. But after the earthquake formation analysis within a determined period of time in a determined location, it is revealed that in some cases earthquakes are not random in terms of tectonic surrounding and they cluster around some particular location. If the situation of such events is known at a time then the possible future events can be estimated by probability calculations. That?s why the epicenter of the earthquakes are higher or very close to the active tectonic units. The examination of the earthquake dynamics in an area might yield information about the potential earthquakes. So the prediction of the parameters defining an earthquake such as magnitude, ground acceleration, velocity and change of location, lead the seismologists to do statistical works. Therefore especially in a location with high seismic risk, the consideration of the changes in the dynamic properties of the local ground to produce the earthquake planning parameters is important for the realistic analysis of the construction behavior against the earthquake forces and also for the reduction of damage caused by an earthquake. So studying by micro-zonation is one of the best ways to produce the construction planning parameters against the earthquake forces. In this study we aimed evaluating the ground structure of the province of Kirsehir (center); we determined the local ground classes of the province of Kirsehir at district level, did the earthquake risk analysis and the micro-zoning pre-study according to the ground enlargement within the literature correlations.