Selenyum toksisitesinin iki arpa (Hordeum vulgare L.) çeşidinde (tarm 92, bülbül 89) antioksidan enzim aktivitesine etkisi
Effect of selenium toxicity on antioxdant enzyme activities of two barley (Hordeum vulgare L.) cultivars (tarm 92, bülbül 89)
  1. Tez No: 232284
  2. Yazar: SELCEN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİKAİL AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan enzim, Sodyum selenat, Arpa, Hordeum vulgare, stres, Antioxidative enzymes, Barley, Selenate
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada selenyum toksisitesinin fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri İki farklı arpa çeşidinin on günlük fidelerinde araştırılmıştır. İlk olarak artan selenyum dozlarının bitki boyuna etkileri araştırılmış ve doz artışına bağlı olarak boy uzunluğunda düşüş gözlenmiştir. Toksik selenyum dozları klorofil miktarlarında doza bağlı düşüşe sebep olmuştur. Selenyum toksisitesi altındaki arpa bitkisindeki oksidatif stres bazı parametreler ölçülerek değerlendirilmiştir. Dokuda biriken Malondialdehit (MDA) miktarları, lipit peroksidasyonunun selenyum stresi altındaki her iki arpa çeşidinin yaprak dokularında arttığını göstermektedir. Selenyum toksisitesi her iki arpa çeşidinin yaprak dokularında doz artışına paralel olarak prolin birikimini de arttırmıştır.Toksik selenyum dozları uygulanan arpa bitkisi fidelerinde antioksidant enzim sisteminde de değişiklik belirlenmiştir. Süperoksit dismutaz (SOD), Katalaz, Askorbat peroksidaz, Glutatyon redüktaz, Glutatyon S transferaz aktiviteleri selenyum uygulaması yapılmamış kontrol grubu ile karşılaştırıldığında önemli seyide artış göstermiştir.Bu sonuçlara göre selenyum toksisitesi arpa bitkisinin fidelerinde oksidatif hasara yol açmakta olup çalışılan her iki arpa çeşidi de selenyum stresine benzer tepkiler vermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of selenium toxicity on the physiological and biochemical characteristics of two different barley cultuvars was investigated by using ten days old barley seedlings. Toxic selenium doses reduced the plant height considerably. Significant decrease in leaf chlorophyll content was also observed in selenium intoxicated plants in a dose dependent manner. Significant increase in MDA content of selenium intoxicated barley cultivars indicated the considerable increase in membrane lipid peroxidation. Toxic selenium doses also caused prolin accumulation in both of the cultivars in a dose dependent manner.The response of antioksidant system was also altered by toxic doses of selenium. Süperoxide Dismutase, Catalase, Ascorbate Peroxidase, Glutathione Reductase and Gluthatione S Transferase activity was increased compared to non-treated control plants.These results indicated that selenium toxicity causes oxidative damage on both of the barley cultivars, and their response to selenium toxicity was similar.