Determination of selenium in human diet by zeeman effect graphite furnace AAS
  1. Tez No: 4074
  2. Yazar: ÜLKÜ ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK K. ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: SeleniiJim, human diet, Turkish diet, graphite furnace atomic absorption spectrometer IV
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET İNSAN DİYETİNDE ZEEMAN ZEMİN DÜZELTMELİ GRAFİT FIRIN AAS İLE SELENYUM TAYİNİ ARI, ÜLKÜ Kimya Yüksek Lisans Tezi Danışmanlar: Prof. Dr. Namık K. ARAŞ Doç.Dr.Mürvet VOLKAN Eylül, 1988 Türk insanının günlük diyetindeki selenyum içeriği Zeeman zemin düzeltmeli grafit fırın atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayin edildi. İki farklı sosyo-ekonomik gruptan çift porsiyon yöntemi ile toplanan Örnekler, derişik nitrik asitle asit bombalarında çözüldükten sonra hidrojen peroksit ilave edildi. Bu çözeltilere, nikel matriks düzenleyicisi ilave edilip GFAAS ile analizleri yapıldı. Nikel derişimi 3000 mg/L iken, optimum fırın şartları; kurutma, 70-100 °C 20 s, 100-120 °C 40 s, 120 °C 40 s; kül etme, 120-1000 "C 60 s, 1000 °C 40 s; atomlaştırma, 2400 °C 7 s olarak uygulandı. Ortalama selenyum derişimleri, LALAHAN ve METU örnek leri için sırasıyla, 0.069 ± 0.030 mg/kg ve 0.113 ± 0.036 mg/kg olarak bulundu. Günlük selenyum alınım değerleri ise, kırsal kesim (LALAHAN) için 23 ± 13 ug/gün, kentsel kesim(METÜ) için 57 ± 31 ug/gün olarak hesaplandı. 50-200 ug/gün olarak önerilen günlük selenyum alınım miktarı ile karşılaştırıldığında, ikinci grup, önerilen miktarlar arasında iken, birinci grubun bu seviyenin altında olduğu görüldü. Anahtar Sözcükler : Selenyum, insan diyeti, Türk diyeti, grafit fırın atomik absorpsiyon spektrometresi. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SELENIUM IN HUMAN DIET BY ZEEMAN EFFECT GRAPHITE FURNACE AAS ARI, ÜLKU M.Sc. in Chemistry Supervisors: Prof. Dr. Namık K.ARAS Assoc. Prof.Dr. Mürvet VOLKAN September, 1988 The selenium content of Turkish diet was determined by graphite furnace atomic absorption spectrometry with Zeeman background correction. Samples previously collected from two different socio-economical groups by duplicate portion technique, were digested with concentrated nitric acid, in acid bombs and hydrogen peroxide was added for complete oxidation.. The digested solutions were then analysed by GFAAS with the nickel matrix modifier addition. In the presence of 3000 mg/L nickel, optimised furnace conditions were as follows : drying, 70-100 °C 20 s, 100- 120°C 40 s, 120 °C 40 s; ashing, 120-1000 °C 60 s, 1000 °C 40 s; atomizing, 2400 °C 7s. Average selenium concentrations of 0.069 ± 0.030mg/kg and 0.113 ± 0.036 mg/kg were obtained for LALAHAN and METU samples, respectively. Daily dietary intakes of selenium 111were found as 23 ± 13 ug/day for rural population group (LALAHAN) and 57 ± 31 ug/day for urban population group (METU). The selenium intake for the first group is lower than the recommended value of 50-200 ug/day, while that of second group is within the range.