Kefal balığından havyar üretimi ve kalitesinin belirlenmesi
Caviar pruduction from grey mullet and determination of qualty
- Tez No: 232286
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH DİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mugil cephalus, has kefal, kuru tuzlama işleme tekniği, havyar, Mugil Cephalus, mullet, dry salt method, caviar
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
Bu araştırmada has kefal balığının (Mugil cephalus) yumurtalarından havyar elde etmek amacıyla toplam 13 adet kefalden, kuru tuzlama işleme tekniği için 7 adet balıktan alınan yumurtalar, etrafını saran zarlarından ayıklandıktan, kılcal damar ve kanları temizlendikten sonra ağırlığı 280 g tespit edilen yumurtalar alınmıştır. Aynı şekilde ham ürün için 6 adet balıktan 243 g yumurta elde edilmiştir.Kuru tuzlama işleme tekniği sonucunda elde edilen ürünün ve karşılaştırma yapmak amacıyla işlenmemiş ham ürünün oda sıcaklığında ve laboratuar koşullarında kimyasal olarak; ham kül, ham nem, ham yağ, ham protein ve tuz analizleri, mikrobiyolojik olarak; total aerob mezofil bakteri, Staphlyococcus micrococcus ve koliform bakteri sayıları ve duyusal olarak; renk, koku, tat ve tuzluluk özellikleri incelenmiştir.Kimyasal bulgular ham üründe %61,8 nem, %23,9 protein, %9,9 yağ, % 5,1 kül ve % 3 tuzluluk ve kuru tuzlama işleme tekniğiyle işlenmiş havyar ise; %3,9 nem, %24,5 protein, %11,5 yağ, % 9,5 kül ve %8.7 tuz içeriğine sahiptir. Mikrobiyolojik olarak; ham havyarda toplam mezofil aerob bakteri 7,5 x 106 işlenmiş havyarda 1,5 x 103 koliform bakteri ham ürün 8,5 x 104 işlenmiş ürün 1,3 x 103 ve Staphlyococcus micrococcus ham ve tuzlanmış havyarda ?1.0 x 101 olarak bulunmuştur. Yapılan bu çalışmada ürünün duyusal olarak değerlendirilmesi sonucu, renk mükemmel, koku ve tadı iyi ve tuzluluk yönüyle de orta derecede bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
For this study, the total of 13 mugil fishes (Mugil cephalus) was used for get caviar;, caviar of 7 fishes was tried with dry salt method; eggs tried made up 280 g with removed membrane, blood and capillars. Also 6 fishes were used for raw material and contained 243 g of caviar.The product originated by means of dry salting method and the raw product was analyzed in laboratory conditions for chemical contents such as follows:, moisture, protein, fat, ash and salt, and microbiological contents such as follows: total mesophilic aerobic bacteria, coliform group bacteria and Staphlyococcus/Micrococcus. Dry salted product was sensorically examined for colour, smell, flavour and taste of salting.Chemical results of raw product for moisture, protein, fat, ash and salt contents was %61.8 , %23.9 , %9.9 , % 5.1 , % 3 respectively, and chemical analysis of dry salted caviar was also %3,9 , %24,5 , %11,5 , % 9,5 , %8.7 respectively. Microbiologically, it was determined that mesophilic aerobic bacteria, and coliform group bacteria for both raw and dry salted caviar as 7,5 x 106 , 1,5 x 103 , 8,5 x 104 , 1,3 x 103 respectively. But, Staphlyococcus/ Micrococcus was not growth. In addition, sensorically; colour, smell, flavour and taste of salting was determined as excellent, good and moderate.