Kompozit çubukların enerji sönümleyici özelliklerinin incelenmesi
An investigation of the energy absorption characteristics of the composite bars
  1. Tez No: 232657
  2. Yazar: ABDULKADİR CENGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET UÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Taşıt tasarımı, Enerji Sönümleme, Kompozit çubuk, Vehicle design, Energy absorption, Composite Bar
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, son zamanlarda taşıt gövdesinde sıkça kullanılan kompozit yapıların enerji sönümleme performanslarını artırıcı yeni bir yöntem tasarımı ve uygulaması yapılmıştır. Bu yöntem kompozit çubukların daha dar bir kesitten geçirilmesi esasına dayanmaktadır. Böylece kompozit malzeme içerisinde tabaka ayrılması ve fiber kopmasının birlikte oluştuğu bir hasar mekanizması elde edilmiştir. Bu yöntemin uygulamasında pultrusyon tekniği ile üretilmiş kompozit çubuklar seçilmiştir. Bu yöntemde kompozit çubukların spesifik enerji sönümleme (SES) oranına etki eden 4 parametre belirlenmiş ve etkileri incelenmiştir. Bu değişkenler, çubuk ile delik arasındaki çap farkı (t), kalıp delik boyu (l), delik girişi eğim açısı (ß) ve çubuk içindeki delik çapı (d) ölçüsüdür. Bu değişkenlerin dinamik yüklemedeki etkilerini belirlemek için çift kollu bir sarkaç sistemi tasarlanmış ve kurulmuştur. Çubuk yapısının sabit tutulduğu deneylerde, SES oranını t'nin %47 artırdığı, d'nin %23 azalttığı ve aşırı anlık yükleri sönümlediği, l'nin %16 artırdığı ve ß'nın %44 artırdığı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda, bu dört adet deney değişkenine bağlı olarak, SES oranını verebilen 0.928 korelasyon katsayısına sahip bir tahmin denklemi elde edilmiştir. Son olarak, tasarımı yapılan enerji sönümleyici sistemin, orta ölçekli taşıt çarpışmalarında birincil sönümleyici eleman olarak kullanılabilir olduğu tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
In this study, a new method to improve energy absorption performance of composite structures, which is used in vehicle bodies, has been designed and examined. This method is based on pushing composite bars into the narrow cross sectioned nozzle. Hence two fracture mechanisms delamination and fiber fracture were generated within the composite bar at the same time. The pulturised composite bars were used in the application of this method. Four main dimensional parameters and that?s effects on specific energy absorption (SEA) of pultruded composite bars have been examined. These dimensional parameters are the clearance between composite bar and nuzzle diameters (t), length of the nuzzle (l), angle of the nuzzle entrance (ß) and hole diameter on the center of composite bar (d). Double pendulum test system was designed and applied to determine the effects of these parameters at the dynamic conditions. In the experimental study same type composite bars were used. It was determined that when the t is changed SEA was increased with 47%, when the d is changed SEA was decreased with 16% while the peak loads were prevented, when the l is changed SEA was increased with 16%, when the ß is changed SEA was increased with 44%. Finally to design and optimize the energy absorption system, a prediction equation depending on four parameters has been carried out to get a SEA of the bars have different configurations. The prediction equation has been obtained with 0.928 correlations coefficient. At the end of the study, it was shown that this new energy absorption system is suitable for using as an energy absorber at the midscale vehicle crushes.