Hidrolik akışkan basıncıyla (hydroforming) tesisat bağlantı elemanlarının şekillendirilmesi
The forming plumbing elements with hydraulic pressurized fluid (hydroforming)
  1. Tez No: 232658
  2. Yazar: MESUT ÖZER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASİN KİŞİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tesisat baglantı elemanları, Hydroforming teknigi, Metal sekillendirme, Bilgisayar yardımı ile simülasyon, Sonlu elemanlar metodu, Elements of piping joints, Hydroforming technique, Metal forming, Computer aided simulation, Finite element method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez çalısmasında, modern imalat metotlarından biri olan hidrolik basınçlı akıskan (Hydroforming) gücü kullanılarak yapılan metal sekillendirme islemi, bilgisayarda simüle edilmistir. Bilgisayar simülasyonu için DEFORM-3D bilgisayar paket programı kullanılmıstır. Hydroforming teknigiyle, standart boru profillerden istenilen sekilde kompleks makine elamanları sekillendirilerek imal edilebilirligi simüle edilmistir. Bilgisayar programında, malzemesi SAE/AISI 304 paslanmaz çelik olan iki ucu açık yuvarlak profilli boru kullanılarak, dikissiz ?T? baglantı elamanının sekillendirilmesi yapılmıstır. Bunun için, boru ve kalıp malzemelerinin katı modelleri, malzeme özellikleri, sınır, kontak yüzey ve sürtünme sartları, zımbaların strok mesafeleri ve yönleri, ve hidrolik sıvı basıncının karakteristikleri bilgisayarda tanımlanmıstır. Sonlu elemanlar teknigi ile simülasyon sonucunda elde edilen parçanın; gerilme ve zorlanma dagılımları, ?T?nin et kalınlıgı degisimi analiz edilmistir Hydroforming metodu yardımıyla dikissiz ?T? baglantı elemanlarının özel amaçlı pres tezgahlarında imal edilebilirligi için simülasyondan optimal tasarım parametreleri elde edilmistir
Özet (Çeviri)
In this study, computer aided metal forming process is simulated using the tube hydroforming process which is one of the most important modern manufacturing processes. For the computer simulation, a computer code, DEFORM- 3D, is utilized. Using tube hydroforming technique, the manufacturability of complex machine components as in desired form from the standard tubes are simulated using the computer code. In the computer simulation, the forming process of a seamless straight T and Y fittings are carried out from the standard circular tube made out of SAE/AISI 304 stainless steel. In order to do this, the solid models and material properties of the tubes and relevant die elements, boundary and contact surface conditions, characteristics of the hydraulic fluid, and punch strokes are specified in the computer program. Therefore, stress and strain deformation diagrams for each region and change in the thickness of the formed straight T and Y are obtained and analyzed using the computer simulations along with the well known technique, Finite Element Method. Some optimal design and process parameters are obtained from the tube hydroforming process simulations in order to manufacture the seamless fittings components.