İzmit Körfezi'nde 137Cs ve 210Po radyonüklidlerinin seviyelerini ve ürünlere topraktan transfer faktörlerini saptanmak
In Izmit Bay concentration of Cs-137, Po-210 radionuclids and determination of field related soil to plant
  1. Tez No: 232661
  2. Yazar: BERNA ERDURMUŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NALAN GÜRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak, liken ve karayosununda 137Cs, 210Po seviyesi, gamma spektrometrik ölçüm, alfa spektrometrik ölçüm, radyasyon kontaminasyonu (bulasması), transfer faktörü, çevresel radyasyon, 137Cs and 210Po levels in soil, lichens and muscis, gamma spectrometric measurement, alpha spectrometric measurement, radioactive contamination, transfer factor, environmental radiation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Türkiye'de, endüstriyel faaliyet açısından ön sıralarda yer alan Kocaeli ili ve zmit merkezi, yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir çevre kirliligi ile karsı karsıyadır ve radyoaktif kirliligin payı hakkında yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu amaçla, zmit Körfezi'nde daglık, göl kenarı ve yerlesim yerleri gibi üç farklı bölgeden toprak (0-20 cm), karayosunu ve liken örnekleri alınmıstır. zmit Körfezi'ndeki bu organizmalarda 137Cs ve 210Po radyonüklidlerine iliskin bir data mevcut degildir. Bu nedenle bu tezde, Aralık 2006 ve Mart 2007 tarihleri arasında zmit Körfezi'nden toplanan 16 numunede, 137Cs (t1/2 = 30.17 yıl) ve 210Po (t1/2 = 138 gün) radyonüklidlerinin topraktaki ve bazı biyoindikatörlerdeki (liken ve karayosunu türlerindeki) seviyeleri sırasıyla gama ve alfa sayım sistemleri kullanılarak ölçüldü. Ek olarak, 137Cs için transfer faktörleri hesaplandı. Elde edilen sonuçlar bölgemizde radyolojik karsı tedbir alma olusumu içeriginde bir ön çalısma olacaktır.
Özet (Çeviri)
Kocaeli Provience that has a front place in Turkey for the industrial facilities has encountered high level of environment polution caused by not taking precautions which is much higher than average value of Turkey, and there is not enough information about the portion of radioactive polution. For this purpose, soil (0-20 cm), musci, and lichen samples have been taken from three different regions at mountanious, lakeside, and settling areas of Izmit Gulf. The data related to radionuclides of 137Cs and 210Po in these organisms in Izmit Gulf are not available. Therefore, in this thesis the levels of radionuclides of 137Cs (t1/2 = 30,17 years) and 210Po (t1/2 = 138 days) have been measured in soil and some bioindicators (lichen and musci species) by using gamma and alpha counting systems, respectively. Additinally, transfer factors of 137Cs have been calculated. The results obtained will be a reference information for the sake of precaution against the radiation.